POLÍTICA
GIRONA - 13 febrer 2018 2.00 h

Una plaça en homenatge

 Girona aprova el canvi de nom de la plaça Constitució pel de plaça 1 d’Octubre del 2017

 Marta Madrenas ho considera “un acte de dignitat i coratge”

 Concentració fora del consistori per seguir la retransmissió del ple

LURDES ARTIGAS / GEMMA BUSQUETS - GIRONA

Girona ja té oficialment plaça d’homenatge als ciutadans que van defensar el referèndum. En el ple d’ahir al vespre, que es va poder seguir a través de dues pantalles instal·lades a fora del consistori, l’Ajuntament que presideix Marta Madrenas va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern de CiU, a més dels d’ERC-MES i la CUP, el canvi de nom de la “plaça Constitució” pel de “plaça 1 d’Octubre del 2017”. El PSC, Ciutadans i el PP, que ja havien votat en contra del canvi durant la comissió del Nomenclàtor, també s’hi van oposar. De fet, Ciutadans va intentar bloquejar ahir la votació argumentant un incompliment del reglament, però l’equip de govern va fer una junta de govern ahir a la tarda mateix per resoldre-ho.

La decisió es va prendre en un intens i, en alguns moments, tens debat en el ple, que va tancar l’alcaldessa, que va considerar la decisió de rebatejar la plaça un “acte de dignitat i coratge”, ja que l’equip de govern veu “imprescindible” que Girona tingui una plaça per homenatjar “els que van defensar la democràcia posant els seus cossos” i per “no oblidar el que va passar” aquell dia. Davant les crítiques del PSC, Ciutadans i el PP perquè l’espai triat fos justament el que fins ara s’anomenava plaça Constitució, que aquests tres grups van defensar com a “llei de lleis” i “punt de trobada de tots”, Madrenas va subratllar que “la Constitució ha perdut la legitimitat per ser aquesta llei de lleis” i que és gràcies a aquesta que “hi tornen a haver presos polítics, exiliats i ens apliquen el 155”. Així, va remarcar que “el seu error és pensar que la Constitució és igual a democràcia, quan la democràcia és la voluntat del poble”.

En un sentit semblant es van manifestar els altres dos grups sobiranistes del ple. La portaveu d’ERC-MES, Maria Mercè Roca, va dir que l’1 d’octubre “sempre més serà un dia escrit en majúscules en la història personal i col·lectiva” mentre que la Constitució, arran de la interpretació que se n’està fent, és “arbitrària i reaccionaria”. Des de la CUP-Crida per Girona, Lluc Salellas va contraposar un text que “representa una cadena o una opressió per a centenars de persones” a “un exercici de dignitat i autoorganització popular”. En canvi, des del PP, Ciutadans i el PSC es va criticar sobretot que per voler fer un homenatge a l’1 d’octubre s’hagi volgut treure el nom en honor de la Constitució. Especialment significativa va ser la intervenció de Sílvia Paneque, del PSC, que havia governat amb CiU fins al 27 d’octubre. “Aquesta d’avui és la decisió menys encertada que considero que vostè ha pres”, va dir-li, a Madrenas, ja que la portaveu socialista va defensar que per “honorar l’1 d’octubre” no calia “pretendre esborrar una fita de la nostra historia col·lectiva” com va opinar que és la Constitució. Paneque va advocar per la “moderació” i per “buscar consensos”.

El ple es va seguir amb molta expectació des de la plaça del Vi, on es van concentrar prop de 600 persones, la majoria a favor del canvi de nom, que es van fer sentir amb crits de “Som República!” i xiulets durant les intervencions del PSC, C’s i el PP. Una dotzena de concentrats, un dels quals portava una bandera espanyola, cridaven lemes com ara “ Constitució és democràcia ” i xiulaven el discurs de Madrenas. Un dels concentrats es va voler encarar amb membres de Girona Vota situats darrere de la pancarta “Democràcia”. La plaça va esclatar en aplaudiments i crits de “ Llibertat ” quan es va aprovar el canvi. Sense aldarulls, i amb un fort dispositiu policial, el president d’Òmnium Gironès, Sergi Font, destacava que “la nostra democràcia és el que ha passat avui a la plaça”.

@carlesribas diu q la Constitució la fan servir d pal de paller per coartar llibertat d’expressió @girona_cat . Crits de “Jo no” pel canvi 1 d’Octubre 2017

600
gironins
van seguir la retransmissió des de la plaça del Vi i també es va omplir la sala de plens.
Sant Julià de Ramis,
el municipi del Gironès on havia de votar Puigdemont i on hi va haver més violència policial, ja va canviar el nom de la plaça del pavelló.