POLÍTICA
BARCELONA - 13 març 2017 2.00 h

El PDeCAT es desentén de les acusacions a CDC pel cas Palau

 La coordinadora general, Marta Pascal, passa plana per reivindicar “l'honestedat” del nou partit, i evita respondre sobre les irregularitats imputades al vell

 C's vol que Mas respongui als tribunals

ÒSCAR PALAU - BARCELONA

Al PDeCAT només se li poden demanar explicacions i responsabilitats pel que faci o deixi de fer el PDeCAT, i no és cosa seva respondre pel que van fer els integrants de CDC, el partit de les cendres del qual va néixer i d'on provenen la majoria dels seus quadres i militants, començant pel seu president, Artur Mas. Aquesta és la màxima que en les poques vegades que han parlat des que va començar el judici del cas Palau han aplicat els dirigents del jove partit i que, ahir, va reiterar la coordinadora general, Marta Pascal, en el marc propici de la clausura del XIX Congrés de la JNC (les joventuts d'una formació que sí que ha heretat l'altra). Ho va fer, això sí, sense esmentar en cap moment l'antic partit i per primer cop des que Fèlix Millet i Jordi Montull el van acusar davant del jutge de cobrar comissions irregulars de Ferrovial a través del Palau de la Música.

Des de Vilanova, i davant bona part dels consellers del partit, Pascal va admetre que la passada no va ser “una setmana gens fàcil”, però més enllà d'advocar per la “presumpció d'innocència” i per tenir prou “humilitat” per reconèixer si alguna cosa no l'han “fet bé”, es va voler desmarcar de CDC i va demanar ajuda a la militància per fer un nou partit central que sigui el “pal de paller del sobiranisme” i tingui com a valors “l'honestedat, la perseverança, la resiliència en moments complicats, creure en nosaltres mateixos i el patriotisme”. “Gastem el que tenim, i fem les coses amb allò de què disposem: si a casa nostra n'entren deu, en farem servir deu”, va reivindicar, abans de demanar una alta “exigència ètica” al PDeCAT i proclamar que no pararan “fins ser a l'excel·lència”. Més enllà encara, la dirigent va voler passar plana a certes pràctiques del passat i va llançar l'advertiment que s'ha acabat l'època “dels que hi són perquè toca”, ja que ara és l'època dels que “hi són perquè s'ho mereixen i creuen formar part d'un projecte col·lectiu, i no d'un petit individu que treballa per l'agenda personal i el projecte propi”.

Dels antics dirigents de CDC i actuals del PDeCAT, en l'última setmana tan sols Mas, que segurament compareixerà demà passat al Parlament a petició de l'oposició i amb el vistiplau fins i tot de JxSí, havia parlat públicament per alinear-se amb la versió de l'extresorer convergent Daniel Osácar, que va negar al fiscal haver rebut cap més comissió que no fos la que fixaven els convenis legals entre CDC i el Palau. La mateixa Pascal ja havia deixat clar dilluns passat, després del comitè nacional, que el desmarcatge seria la línia de defensa que seguiria el nou partit, i va deixar clar que no comentarien res de cap cas “si no hi ha sentències fermes”. “Com a PDeCAT ho fem bé”, proclamava. Això sí, genèricament, qualificava la corrupció de “pràctica indesitjable” que li fa “fàstic”, declaració a què els socis d'ERC s'aferraven dimecres per dir que les pràctiques revelades per Millet i Montull els produeixen “rebuig i fàstic profund”, i “no poden tenir lloc” a la societat catalana, evitant, això sí, anar a fer sang més enllà.

El president, Puigdemont, tampoc n'ha parlat gairebé fins ara, i l'única referència –responent la CUP, dimecres en la sessió de control al Parlament, mentre Millet declarava– ha estat en el mateix sentit. “No tenim cap cas de corrupció en aquest govern”, es va limitar a dir, abans de qualificar de “molt perillós” que la “sospita permanent” s'hagi instal·lat en la societat.

Ahir el portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, es va mostrar convençut que el cas Palau i el cas 3% acabaran “implicant directament” l'antiga CDC i part dels seus dirigents, com l'exconseller Germà Gordó i el mateix Mas, que creu que hauria de respondre en seu judicial, i que acabarà havent de renunciar a les prerrogatives com a expresident de la Generalitat. C's registrarà aquests dies una proposició de llei al Parlament per protegir els denunciants de corrupció.

Si alguna cosa no l'hem fet bé ho haurem de dir, però el que hem fet bé també s'ha de reivindicar
Marta Pascal
COORDINADORA GENERAL PDECAT
Mas acabarà com Pujol, havent de renunciar al títol honorífic i al despatx d'expresident
Carlos Carrizosa
PORTAVEU DE CIUTADANS