POLITICA
BARCELONA - 13 abril 2016 2.00 h

Romeva representarà el govern en el Consell de Política Fiscal i Financera

 Junqueras li delega la representació per un viatge institucional ja programat a Roma

 El conseller d'Exteriors s'oposarà davant Montoro al sostre de dèficit i a retallar

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

El conseller d'Afers Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, serà el representant català a la reunió extraordinària del Consell de Política Fiscal i Financera de divendres per delegació del vicepresident i responsable d'Economia, Oriol Junqueras, que té un viatge institucional programat a Roma per aquest dia. Tenint en compte que a la reunió del consell només poden assistir-hi consellers, Junqueras ha delegat la representació en Romeva per ser el responsable de les relacions institucionals del govern català i el president de la part catalana de la comissió bilateral, segons explicava ahir la portaveu, Neus Munté, després del Consell Executiu dels dimarts. Romeva s'oposarà a les “decisions arbitràries de Montoro”, en paraules de Munté, i farà costat a la resta de comunitats, tal com ja va anunciar el president Puigdemont als seus homòlegs d'Aragó, Extremadura, Andalusia, Balears i el País Valencià en la tanda de contactes prèvia a la trobada. Romeva refermarà davant del ministre la negativa a acceptar el sostre de dèficit imposat i a fer més retallades en sanitat, educació o serveis socials.

Per la seva banda, el ministre Cristóbal Montoro, que presidirà el consell de divendres, afirmava ahir que “no hi ha una hisenda catalana” i restava importància a les 178 declaracions personals que, l'any passat, es van presentar a l'Agència Tributària de Catalunya, segons va informar el Departament d'Economia en una pregunta parlamentària que recollia el diari El País.

El ministre d'Hisenda va afirmar que hi ha administracions tributàries autonòmiques amb capacitat de rebre declaracions de renda que, després, fan arribar a l'Agència Tributària estatal i nega, per tant, que la presentació a l'agència catalana siguin “accions de caràcter especial com alguns han volgut interpretar”, segons recull Europa Press.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, anunciava ahir que el seu executiu demanarà a Montoro “data” perquè es creï el comitè d'experts per al nou model de finançament: “Nosaltres estem a favor de l'estabilitat pressupostària, però no és possible complir els objectius de dèficit en les condicions actuals de finançament.” Pel president valencià, el dèficit s'ha de repartir tenint en compte les competències i els serveis que ofereix cada administració i també va tancar la porta a fer “més retallades”.

LES FRASES

Si l'Estat complís
les seves obligacions, Catalunya no tindria les enormes dificultats que té ni hi hauria retallades
No posarem al límit, com sembla demanar Montoro, el sistema
de salut o els serveis socials
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN CATALÀ