POLÍTICA
BARCELONA - 13 maig 2016 2.00 h

Unió capitula pel 26-J i farà campanya pel vot en blanc

 El partit no es veu “amb cor” d'articular una candidatura “en tan poc temps”

 Els socialcristians decideixen presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament per no deixar orfe “el catalanisme centrat”

EMILI BELLA - BARCELONA

Unió desisteix. Els socialcristians no es presentaran a les eleccions al Congrés del 26 de juny vinent perquè no veuen factible articular un espai catalanista de centre “en tan poc temps” (la setmana que ve expira el termini per presentar candidatures). Prefereixen “no precipitar” la formulació d'una candidatura i concentraran els esforços en la consolidació del “catalanisme centrat” amb vista a les pròximes eleccions al Parlament. Així ho va decidir el comitè de govern, reunit ahir a la tarda, i així ho va transmetre per carta a la militància el secretari general, Ramon Espadaler. “No hem decidit tant no presentar-nos a les eleccions del 26 de juny, com sí fer-ho a les del Parlament”, va remarcar el líder del partit a la sortida de la reunió.

Pel 26-J, Unió no demanarà a la ciutadania que es quedi a casa ni tampoc el vot per cap altra formació política, sinó que farà campanya pel vot en blanc, d'acord amb el seu sentit del deure democràtic, però també per visualitzar la seva llunyania amb les opcions electorals que hi concorren, que consideren que no omplen el buit que deixen els socialcristians. En aquest sentit, Espadaler va recordar queel catalanisme polític d'Unió no el representa ni el primer partit de l'oposició al Parlament, Ciutadans, “que res té a veure amb el catalanisme”, ni tampoc “els que governen a l'Ajuntament de Barcelona, que no representen precisament la centralitat política”, en al·lusió a Barcelona En Comú.

Unió es va donar unes setmanes per configurar una proposta electoral a partir d'un seguit de contactes amb representants de diferents sectors de la societat. Espadaler va assegurar ahir que la reacció ha estat més bona del que esperaven i que el partit no vol “deixar en via morta” tot aquest procés, motiu pel qual apostarà per treballar en la recuperació de la presència al Parlament. El 27 de setembre en van quedar fora amb 103.293 vots. “Precipitar-ho ara seria acabar-ho malmetent”, va observar el relleu de Josep Antoni Duran i Lleida. “Ara mateix no ens veiem amb cor de donar-li una forma electoral”, va lamentar.

En tot cas, l'exconseller va negar que la situació financera del partit, en preconcurs de creditors, hagi fet decantar en cap cas la decisió cap a tirar la tovallola a les Corts espanyoles. La direcció no vol presentar-se simplement per esgarrapar vots d'altres formacions. “El nostre objectiu era vertebrar l'espai que creiem que hi ha, no arreplegar d'altres partits”, va insistir.

Els exsocis de CDC han patit darrerament desercions d'última hora de dirigents de pes com l'eurodiputat Francesc Gambús –el càrrec institucional més rellevant que els quedava–, Toni Font –vicesecretari general del partit– i Joan Cañada –antiga mà dreta de Joana Ortega–.

Per preparar la tornada, l'executiva crearà quatre grups de treball, coordinats per la portaveu, Montse Surroca: un d'àmbit econòmic (dirigit per Antoni Picó), un de polítiques socials (Anna Solé), un de regeneració democràtica (Roger Montañola) i un sobre el dret a decidir (Joan Auladell).

LA XIFRA

64.726
vots
va obtenir Unió a les eleccions del 20 de desembre, fet que va deixar el partit sense representació al Congrés.

LES FRASES

No hem decidit tant no presentar-nos a les eleccions del 26 de juny com sí fer-ho a les del Parlament de Catalunya

Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL D'UNIÓ
Demanem una reflexió sobre la possibilitat del vot en blanc per plasmar la disconformitat sobre les propostes concurrents