POLÍTICA
BARCELONA - 13 maig 2017 2.00 h

Els bisbes volen resposta a les aspiracions de Catalunya

 L'Església catalana demana diàleg, valentia i pacte perquè es reconegui la realitat nacional del país

 Els comuns rebutgen coorganitzar el referèndum i demanen continuïtat al Pacte Nacional

REDACCIÓ - BARCELONA

Els bisbes catalans demanen que s'escoltin “les legítimes aspiracions del poble català” en un moment en què el país es planteja el seu futur. Es tracta d'una posició prou oberta i ambigua perquè s'hi sentin còmodes les diverses expressions del catalanisme perquè el que realment expliciten els bisbes és la demanda de diàleg, gestos valents, pacte i reconeixement de la “realitat” o “singularitat” nacional de Catalunya i també de la seva “llengua pròpia” i cultura.

Els bisbes consideren legítimes totes les opcions que respectin la “dignitat inalienable de les persones i dels pobles” i posen l'èmfasi en la necessitat de diàleg i concòrdia entre els governants i els agents socials. Els màxims dirigents de l'Església catalana fan seva l'herència dels seus predecessors, que van “afirmar la realitat nacional” de Catalunya, però reclamen “l'esperit de pacte i d'entesa que conforma el nostre tarannà més característic”.

En un altre ordre de coses, la jerarquia eclesiàstica reclama que es promogui el creixement i el progrés de la societat en sanitat, ensenyament, serveis socials i infraestructures i dedica un paràgraf sencer a la corrupció, que exigeix erradicar perquè considera una vergonya “que s'hagi pogut convertir en quelcom natural fins al punt d'arribar a constituir una pràctica habitual en les transaccions comercials i financeres, en els contractes públics o en moltes negociacions que impliquen agents de les administracions públiques”. Finalment, demanen una regeneració moral personal i social que faci possible “una major estima pel bé comú” i “solidaritat amb els més pobres” per assolir “l'autèntica cohesió social”.

Per altra banda, el coordinador general dels comuns, Xavier Domènech, descartava ahir que la seva formació participi en un òrgan de coordinació del referèndum tal com li han demanat la CUP i ERC. El líder dels comuns veu la creació d'aquest òrgan governamental com la substitució del Pacte Nacional pel Referèndum que explora una sortida pactada amb l'Estat i al qual els comuns donen suport. En una roda de premsa compartida amb les presidentes dels Verds europeus, Ska Keller i Monica Frassoni, el cap de la nova formació d'esquerres adverteix que no seria bo per al referèndum “intentar posar fi a un instrument que agrupa un 80% de la ciutadania per construir un òrgan que només agrupa els que tenen un pacte de govern”, segons informava Europa Press.

Domènech recorda que l'anterior pacte pel dret a decidir buscava un referèndum “per a tots” i que, en canvi, es va dissoldre abans del 9-N i es va trencar un consens que ha costat molt de refer i adverteix qui pretengui tornar-lo a dissoldre ara que “el pacte és de país i no d'aterratge en un full de ruta” que ells no han signat.

La líder parlamentària dels Verds europeus, que ahir també es va reunir amb el president Puigdemont, la presidenta Forcadell, el conseller Romeva i l'alcalde en funcions de Barcelona, Gerardo Pisarello, va advertir que tan important com celebrar el referèndum és que es pugui aplicar el seu resultat. Per això, Keller i Frassoni avisen el president Puigdemont que els suports internacionals s'han de cercar abans, i creuen possible aconseguir el de la Comissió de Venècia.

Amb tot, Keller i Frassoni reconeixen el treball realitzat a la UE i entre els estats membres i han criticat que el govern de Mariano Rajoy vulgui solucionar “el conflicte des dels tribunals”.

Convé que siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català perquè sigui valorada la seva singularitat
És un bon moment perquè els governants facin gestos valents i generosos en favor del diàleg
Comunicat dels bisbes de Catalunya
Seria una mala notícia voler substituir un pacte de país com el del referèndum per un de govern
Xavier Domènech
COORDINADOR GRAL. DELS COMUNS

Suport de la patronal Cecot al Pacte pel Referèndum

El Pacte Nacional pel Referèndum no va dubtar a considerar el comunicat dels bisbes un suport a la consulta per la manera com expressen el seu compromís “amb la voluntat dels catalans de decidir el seu futur polític a les urnes”, segons s'afirma des d'aquesta plataforma. Pel coordinador del pacte, Joan Ignasi Elena, la posició de l'Església catalana mostra “el gran consens que el referèndum genera entre els diferents sectors i entitats de la societat catalana”. Elena es reunia ahir mateix amb el president de la patronal Cecot, que s'ha adherit al pacte. El president d'aquesta confederació empresarial, Antoni Abad, el considera “una eina estructural democràtica” que ha de servir no per a una única convocatòria i per respondre a una única pregunta, sinó que pot servir per prendre altres decisions en el futur i orientar els líders polítics sobre la voluntat dels ciutadans. Elena va assegurar que l'acte de divendres vinent en què el Pacte Nacional presentarà el resultat de la campanya de recollida de suports al Palau de Congressos de Barcelona mostrarà “la transversalitat” i pluralitat de veus.