POLÍTICA
GIRONA - 13 maig 2017 2.00 h

Puigdemont vol diàleg

 El president de la Generalitat diu a l'Estat que davant d'un problema greu s'ha de negociar

 Assegura que abans de l'estiu hi haurà data i pregunta, però que es pot ajornar si Madrid s'obre a parlar

J. TRILLAS / L. ARTIGAS - GIRONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reiterar ahir a Girona que, si l'Estat està disposat a negociar, el govern fixarà un termini abans d'anunciar la data i la pregunta del referèndum. Puigdemont va advertir ahir, durant un col·loqui amb els alcaldes, moderat pel director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, en el sopar de la convenció nacional d'alcaldes 2017, d'Alcaldes.eu, que s'està davant d'un problema seriós i que l'Estat, davant d'una proposta clara, ha de donar una resposta clara encara que sigui per respecte “i, si no respon, ja estarà dant una resposta”, comparant-t'ho amb un silenci administratiu. En aquest sentit, va insistir: “Hem treballat molt perquè l'Estat parli. Si volen dir que no hauran de passar vergonya democràtica.”

“Ni nou estatut, ni acord fiscal, nosaltres volem parlar d'allò que dona sentit a la legislatura: decidir el nostre futur”, va remarcar Puigdemont, i hi va afegir: “Volem negociar perquè volem seguir contribuint, tot i ser independents, amb l'Estat, com fem amb Europa.” Per això, i segons el president, Catalunya es farà corresponsable del deute. “S'haurà de parlar de tot, com ara el llegat Dalí.”

Sobre la trobada amb el president de l'Estat, Mariano Rajoy, que ahir van coincidir a Barcelona, va dir que no n'havien parlat perquè no s'havien donat les condicions.“Que quedi clar per la història que no serà per la part catalana no s'ha volgut parlar”, va subratllar.

El botó vermell

Puigdemont va voler deixar clar que qui farà vàlid el referèndum seran els ciutadans. “Aquesta és la mobilització principal, la d'omplir les urnes.” L'al·legoria del botó vermell, segons Puigdemont, no el té ni el govern de la Generalitat, que ha de fer la feina, ni l'Estat, sinó la gent. “Si el resultat del referèndum és favorable, invitarem a la negociació l'Estat i la Unió Europea, perquè un cop el país prengui la decisió ja serà imparable.” Per ell és impossible que després del referèndum no hi hagi negociació.

El president va aprofitar la trobada per fer una aferrissada defensa del món local, perquè “sobre ell s'ha de construir la república catalana”. “No hi ha prou poder per aturar la democràcia”, va dir amb relació a una possible suspensió del càrrec, que “no s'està davant d'un projecte personal d'un grup de persones, sinó de la gent”.


POLÍTICA
BARCELONA - 13 maig 2017 2.00 h

Puigdemont farà l'última oferta de pacte el dia 22

 El president, amb Junqueras i Romeva, plantejarà el referèndum pactat en una xerrada a Madrid

 Després faran arribar la proposta a Rajoy i optaran per la unilateralitat si no hi ha cap resposta

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Punt i a part. Un referéndum para Catalunya. Invitación a un acuerdo democrático és el títol de la conferència que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva pronunciaran el dia 22 a l'ajuntament de Madrid. El president de la Generalitat, el vicepresident del govern i el conseller d'Afers Exteriors explicaran així la seva oferta per pactar el referèndum amb el govern espanyol. Posteriorment, i tal com va explicar Puigdemont ahir a la nit en un acte coorganitzat per aquest diari i Alcaldes.eu a Girona, faran arribar a Mariano Rajoy la proposta de pacte de manera formal. La proposta estarà acompanyada dels suports que haurà recollit el Pacte Nacional pel Referèndum, que acaba la seva feina aquest divendres vinent, i les referents resolucions del Parlament en què, històricament, s'ha defensat el dret a decidir dels catalans. En cas que no hi hagi resposta, el govern català obrirà la fase d'organització unilateral de la votació, amb el consegüent anunci posterior de la data i la pregunta de la consulta.

La Generalitat no té cap indici que el president espanyol accedeixi finalment a reunir-se amb Puigdemont, com demanava la Generalitat. Però els problemes per oficialitzar la interlocució presidencial no endarreriran el pas de la fase del referèndum acordat –reforçat pels treballs del Pacte Nacional pel Referèndum, punt de trobada de JxSí i la CUP amb els comuns d'Ada Colau– a l'organització de la consulta a càrrec del govern i la implementació d'una nova legalitat catalana que l'empari: la llei de transitorietat jurídica.

Després del rebuig del Senat a permetre una conferència de Puigdemont a l'antic saló de sessions, i la negativa del president de la Generalitat de parlar del referèndum a la comissió general de comunitats autònomes com li oferien els populars com a alternativa, l'alcaldessa de la capital espanyola, Manuela Carmena, va fer un gest cap al govern català. Carmena, de fet, s'ha manifestat a favor del referèndum. L'espai on tindrà lloc la conferència, l'auditori Caja de Música, és un espai de lloguer del Palacio Cibeles, on té la seu l'Ajuntament de Madrid.

La Generalitat, per tant, arrendarà l'auditori, que té una capacitat per a 270 persones. Es repetirà el format que Puigdemont, Junqueras i Romeva van fer en la conferència a Brussel·les, en una de les sales de l'europarlament, la més gran. Segons fonts de l'executiu català, a l'acte de Madrid s'han convidant representants polítics, partits, empresaris, líders sindicals i membres de la societat civil madrilenya.

Les signatures del pacte

Les signatures a favor d'un referèndum acordat pel Pacte Nacional pel Referèndum seran un dels arguments que, d'acord amb les mateixes fonts, Puigdemont esgrimirà davant l'auditori madrileny com a prova de la transversalitat de la demanda. Tres dies abans, el divendres 19, el pacte actualitzarà la xifra de firmes en un gran acte i determinarà les passes a seguir. De fet, Joan Ignasi Elena va demanar també una reunió amb Rajoy. El govern avançarà en paral·lel amb vista a l'organització, la convocatòria i la celebració del referèndum, amb la incògnita de si la nova formació de Colau i Xavier Domènech s'afegeix al bloc en defensa de la votació unilateral després del previsible i enèsim rebuig del govern de Rajoy.

LA XIFRA

270
persones.
És la capacitat que té l'auditori Caja de Música del Palacio Cibeles, seu de l'Ajuntament de Madrid.

POLÍTICA
BARCELONA - 13 maig 2017 2.00 h

POLÍTICA

La ‘connexió' versió Mariano Rajoy

 El president espanyol visita el saló Automobile Barcelona i alerta el govern que eviti tota temptació de desconnexió i aïllament

 Puigdemont replica que doni resposta al “desig de connexió” de Catalunya

BERTA ROIG - BARCELONA

“Hem d'evitar tota temptació de desconnexió i d'aïllament.” La frase la deixava anar ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, en la seva intervenció al saló Automobile Barcelona, en un clar avís al govern català i la celebració del referèndum. El saló de l'automòbil s'ha renovat amb el focus posat en la connectivitat del vehicle i Rajoy va jugar amb aquest concepte per alertar dels perills d'un moviment secessionista: “Connectar-se implica obrir-se, suprimir barreres i compartir.” Pocs segons abans el president de la Generalitat, Carles Puigdemont –tots dos havien compartit abans dinar i taula envoltats dels màxims directius de l'automoció–, havia parlat també de la connexió tot demanant al govern espanyol que atengui “els desitjos de les institucions públiques i econòmiques de voler ser connectats amb el corredor del Mediterrani”. No és l'únic que li va demanar. Puigdemont també va recollir un clam general al sector del motor perquè l'executiu del PP desactivi “les barreres legals, econòmiques i administratives a l'electrificació”. Tot això en un discurs breu i majoritàriament en anglès. Va ser una manera més de marcar territori per part de Puigdemont. Rajoy, però, en la seva línia, impassible. Va destacar les promeses d'inversió al corredor i a pesar de compartir dinar amb els màxims directius del motor, i d'agrair-los la inversió a l'Estat en plena crisi, “van apostar per nosaltres quan quasi ningú ho feia”, Rajoy no va fer cap anunci d'ajudes ni mesures concretes: “La recuperació de l'economia és el millor impuls per al sector.” Doncs això, val més fer poc i esperar. Que serveix per al motor i per a tot.