POLÍTICA
BARCELONA - 12 juny 2016 2.00 h

Només es pot amb Catalunya

 Units Podem destaca que el canvi a l'Estat només es pot assolir amb el vot dels catalans

BERTA ROIG - BARCELONA

“El canvi a Espanya només es podrà fer amb el vent de canvi que bufa a Catalunya; us necessitem per construir un país amb justícia social.”

Aquest va ser un dels missatges més repetits ahir pel candidat d'Units Podem a La Moncloa, Pablo Iglesias, en l'acte central que la coalició d'esquerres va celebrar a l'Arc de Triomf de Barcelona, i que va reunir per primer cop en un escenari el líder de la formació morada amb el màxim responsable d'IU i ara company de viatge a les eleccions, Alberto Garzón, així com
la líder de Compromís i vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, i els amfitrions d'En Comú Podem, el candidat Xavier Domènech i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Catalunya ha obert el camí, amb l'experiència del govern municipal a la capital catalana i la victòria de l'aliança d'esquerres el 20-D, i ha fet de veritable laboratori de proves per a la coalició que ara han establert Podem i IU: “A Barcelona i a Catalunya, sense cap prepotència, ja hem demostrat quin era el camí”, destacava Colau davant d'un públic format per 4.500 persones (segons dades de l'organització) que va suportar durant prop de tres hores un sol de justícia i una calor sufocant que va acabar amb més d'una lipotímia.

Oportunitat històrica

Domènech va aprofitar la localització del míting, just a l'inici del passeig Lluís Companys de la capital catalana, per recuperar les paraules de qui va ser, va dir, “el millor president de la Generalitat de la història”, quan va assenyalar que “el sol neix al Mediterrani”, i va demanar als catalans “que aprofitin l'oportunitat històrica perquè Catalunya sigui la punta de llança per derrotar el Partit Popular”. A canvi, el líder de Podem
va refermar el seu compromís amb la celebració d'una consulta: “No volem que marxeu, però defensarem sempre el vostre dret a decidir, perquè som demòcrates”, va repetir Iglesias poc abans de fer embogir tothom amb un petó a Domènech.

Ho va fer, això sí, davant d'un públic en què
les banderes republicanes guanyaven per golejada les poques senyeres que onejaven al vent, i en què la llengua que més se sentia entre els presents era, també per majoria àmplia, el castellà.

Però la defensa del dret a decidir va ser present
en gairebé tots els parlaments, i Colau va recordar que el 26-J Catalunya pot fer història no només “perquè podem fer fora el partit popular”, i això és, va afegir l'alcaldessa de Barcelona, “un dret moral i polític”, sinó també “perquè podem conquerir el dret a decidir” dels catalans, “que també és un deure moral i polític”.

Així mateix, Iglesias va voler llançar un missatge
a aquells catalans que no els votaran i, en un gest
als votants nacionalistes, va afirmar: “Aspiro a ser un president que escolti Catalunya i que construeixi ponts en comptes de desfer-los.” I va tornar a ser clar: “Catalunya, volem un país amb tu.”

Corredor mediterrani

El corredor mediterrani
va ser un altre element més que present en l'acte d'ahir. Iglesias en va remarcar la importància i Colau va reivindicar que l'han defensat al llarg del temps: “Mentre que alguns n'han parlat molt en les darreres hores, nosaltres ho hem fet sempre.” I, girant la mirada cap a la valenciana Mónica Oltra, l'alcaldessa de Barcelona va prometre també “un corredor contra la corrupció a València i a Catalunya”.

El recurs del govern del PP contra la llei de pobresa energètica també va ser present: “Una vergonya”, en paraules d'Iglesias, que va dibuixar un govern amb prioritats com la derogació de les reformes laborals i l'aprovació de la dació en pagament retroactiva. “Decidirem si seguim per la via de les retallades
o per la via dels drets humans”, va resumir Garzón.

El govern de Rajoy va ser el blanc de totes les crítiques, perquè, com destacava Domènech, l'objectiu no és “fer el sorpasso al PSOE, sinó fer fora el PP”. Aquesta és la “il·lusió”,
van repetir els candidats: “Anem contra ells. Nosaltres som més i ho saben, i per això tremolen i ens tenen por”, va afegir Oltra.

LES FRASES

No volem que marxeu, però defensarem el vostre dret a decidir, perquè som demòcrates
Pablo Iglesias
CANDIDAT D'UNITS PODEM
A Barcelona i a Catalunya, sense
cap prepotència,
ja hem demostrat
quin era el camí
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA
És una oportunitat històrica perquè Catalunya sigui la punta de llança per derrotar el PP
Xavier Domènech
CANDIDAT D'EN COMÚ PODEM
Anem contra ells. Nosaltres som més
i ho saben, i per això tremolen i ens
tenen por
Mónica Oltra
LÍDER DE COMPROMÍS
Decidirem si seguim per la via de
les retallades o
per la via dels
drets humans
Alberto Garzón
CANDIDAT D'UNITS PODEM