POLÍTICA
BARCELONA - 13 juliol 2017 2.00 h

L’oposició vaticina el fracàs del mandat pel cas Baiget

 Arrimadas retreu a Puigdemont que “traeixi” un company per haver dit la veritat i Iceta creu que el govern no “té credibilitat”

 La CUP reclama fets ja per fer “irreversible” el referèndum

EMMA ANSOLA - BARCELONA

L’oposició va fer ús ahir del cessament del ja exconseller Jordi Baiget per carregar durament contra el full de ruta del govern de la Generalitat. Tots els partits, amb l’excepció de Junts pel Sí i la CUP, creuen que el cas Baiget ha posat en evidència la “mentida” d’aquesta legislatura després que fos precisament aquest membre del govern destituït qui assenyalés la vulnerabilitat del referèndum quan el va comparar amb el 9-N. “Va trair un company per haver dit la veritat i va deixar en pitjor situació la coordinadora del seu partit, Marta Pascal, i això no es fa”, va retreure la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, al president. La líder de Ciutadans no va focalitzar la seva crítica únicament en el govern, sinó que va aprofitar per torpedinar les relacions entre el PDeCAT i ERC acusant Puigdemont de permetre que els “únics que s’han posat les botes amb el procés són els republicans”. El PP també va aprofitar les explicacions del president per burxar en les relacions entre Puigdemont i Junqueras ara que s’acosta el moment de fer efectiu el referèndum. Qui sí que es va desmarcar d’aquesta estratègia va ser el PSC, que va focalitzar el seu discurs en la falta d’efectivitat d’aquesta legislatura, en què el govern “no ha aconseguit portar a terme cap dels seus objectius”, va recriminar el diputat Miquel Iceta. El socialista va recórrer a la seva habitual ironia per demanar al president que “vist l’èxit” de la legislatura assumeixi ell les competències del referèndum. Iceta va fixar “l’error” del mandat en una “mala lectura” dels resultats del 27-S i va advertir el president de “les conseqüències negatives per a tots els catalans” i va tornar a apel·lar al respecte a les lleis. Aquest va ser el mateix missatge que Puigdemont ja va haver de sentir de la líder de l’oposició. “Posi les urnes de veritat i convoqui eleccions autonòmiques, no allargui l’agonia del seu govern”, va reclamar Arrimadas. Per al president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, el cessament de Baiget és el “preludi” d’altres “crisis” de govern, ja que revela “el cul-de-sac” en què s’ha col·locat aquest govern per voler celebrar un referèndum no pactat. “La destitució és una mostra de feblesa”, va indicar aquest diputat, especialment crític amb unes polítiques que, segons va afirmar, intenten “abolir l’estat de dret”, va etzibar.

La CUP vol més

Contràriament a la resta d’intervencions, els anticapitalistes van convidar el president a avançar en aquesta direcció per donar mostres de “determinació i convicció política”. I a diferència també de la resta de grups, que van valorar positivament la feina de Baiget al capdavant de la conselleria d’Empresa, la CUP va ser especialment crítica sobretot per la falta de política energètica i de lluita contra el canvi climàtic. I tampoc n’esperen gaire, del substitut de Baiget, el conseller Santi Vila, un dels dirigents més crítics amb el pacte amb la CUP. A la remodelació del govern, el diputat Benet Salellas hi va afegir la necessitat de fer públiques la logística i l’organització del referèndum perquè la ciutadania comprovi que el procés ja és “irreversible”.

Escoltant algú a vegades penses que més val sol que mal acompanyat
Jordi Turull
PRESIDENT DE JUNTS PEL SÍ
Menteix quan promet un referèndum, i quan algú diu la veritat el destitueix
Inés Arrimadas
CAP DE L’OPOSICIÓ (C’S)
La voluntat de desconnectar de l’Estat espanyol ha quedat desmentida pels fets
Miquel Iceta
PRESIDENT DEL GRUP DEL PSC
Aquesta crisi és preludi d’altres que vindran, el projecte col·lectiu no va enlloc
Lluís Rabell
PRESIDENT DEL GRUP DE CSQP
Cessant Baiget instaura un règim de por entre els consellers
Xavier García Albiol
PRESIDENT DEL GRUP DEL PP
Donarem suport a tot allò que impliqui que el referèndum sigui irreversible
Benet Salellas
DIPUTAT DE LA CUP

Ball d’escons i reforma del reglament, al juliol

La mesa del Parlament va aprovar ahir obrir un termini de tres dies perquè els grups presentin esmenes a la reforma del reglament de la cambra catalana per atendre les recomanacions realitzades pel Consell de Garanties Estatutàries si així ho decideixen els grups. Els partits també poden optar per no fer-ho ja que els dictàmens d’aquest organisme no són vinculants. La majoria dels partits, però, ja han avançat la seva voluntat d’incorporar alguns suggeriments referits a la tramitació per “lectura única” de les proposicions de llei. La reforma del reglament podria ser aprovada en el ple de l’última setmana de juliol. La direcció del Parlament també va decidir ahir demanar a la junta de portaveus una nova proposta de repartiment de diputats per a les diverses comissions parlamentàries com a conseqüència del canvi de correlació de forces que ha suposat la marxa del diputat Germà Gordó del grup de Junts pel Sí.