POLÍTICA
MADRID - 13 juliol 2017 2.00 h

La Moncloa augura que l’1-0 acabarà dinamitant l’executiu de Puigdemont

 Santamaría burxa en una eventual divisió entre JxS

 Rajoy reitera que el seu govern sap què ha de fer per aturar-ho

 Confia que la via del TC serà suficient

MONTSE OLIVA - MADRID

El primer perjudicat per l’1-0 serà l’executiu català. La Moncloa, doncs, està convençuda que els preparatius han començat a emportar-se les primeres víctimes, però que no seran les úniques. I és per això que augura que en un horitzó immediat al primer que posarà fi un referèndum que insisteix que “no es farà” és al govern de Carles Puigdemont. “És il·legal i és divisiu”, exclamava ahir la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assenyalant que les últimes suposades desavinences entre el president i el vicepresident, Oriol Junqueras, i airejades per El Paísi altres mitjans estatals són el “símptoma d’un conjunt de persones que han decidit estimbar-se i que volen arrossegar la resta de la societat catalana”.

La tesi és que l’1-0 no s’acabarà fent no només per la pressió de l’Estat, sinó perquè els mateixos promotors hi acabaran renunciant i és per això que La Moncloa procura emfasitzar la hipotètica falta de compromís d’alguns membres del govern. “La Generalitat està a la recerca de valents per no assumir la seva pròpia responsabilitat”, reblava Santamaría, i hi afegia que a hores d’ara haurien de començar a ser conscients que el seu “entestament farà molt mal, començant pel govern” català.

L’executiu del PP en va deixant anar una de freda i una de calenta en funció de les notícies que sorgeixen des de Catalunya. Així, mentre aquests dies Sáenz de Santamaría i altres ministres ataquen amb duresa qualsevol moviment polític que es detecti, Mariano Rajoy apel·lava ahir a la “tranquil·litat” adduint que el seu executiu “sap perfectament què ha de fer”. Rajoy, doncs, entén que ara no toca aixecar el to i caure en “provocacions” que considera que són fruit de la divisió i la tensió que asseguren observar dins el gabinet que formen Junts pel Sí pel fet que “no veuen la manera” d’avançar en la convocatòria de l’1-0.

Aquesta situació de bloqueig que s’apunta des de Madrid és conseqüència, segons assenyalen les mateixes fonts, de la vigilància “extrema” de l’Estat per detectar qualsevol moviment que permeti activar la via judicial. De fet, a hores d’ara, ho fien tot a l’impuls del TC des de la perspectiva que, si bé tenen altres mecanismes sobre la taula, consideren que serà suficient per aturar l’1-0, Ahir, el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, descartava l’aplicació de la llei de seguretat que en una situació crítica permet prendre el comandament dels Mossos.

LES FRASES

Jo els dic, a tots, que estiguin tranquils, perquè el govern sap perfectament què ha de fer
l
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Quan algú s’embarca en una iniciativa il·legal i divisiva, acaba dividint-se ell mateix
Soraya S. de Santamaría
VIC. DEL GOVERN ESPANYOL
La resposta no vindrà per la llei de seguretat, sinó que confiem en el tribunal competent
Juan Ignacio Zoido
MINISTRE D’INTERIOR