Àvia, què és el 27-S?

La Vanguardia en català | 13/08/2015 - 00:00h


Laura Freixas


Àvia, àvia, què és això de les "eleccions plebiscitàries" que diuen que has convocat?

-Mira, Caputxeta. Ja saps que jo volia celebrar un plebiscit, però el Llop , que és molt dolent, m'ho va prohibir. Aleshores jo, que sóc molt llest, he tingut la idea de convocar-lo disfressat d'eleccions.

-I quina diferència hi ha?

-La diferència, noieta, és que un plebiscit et donarà el dret a decidir que el Llop et nega.

-A decidir sobre les retallades, la sanitat, l'avortament, l'ecologia, la violència masclista, la política d'immigració, la gestió del Govern...?

-No, no, això avui no toca. Avui toca decidir sobre una sola cosa: la independència. I quan siguem independents (i mani jo), ja ­decidirem (si ens queda temps, entre pactes, disputes, llistes, manifestacions, declara­cions, abraçades, desmentiments, estilogràfiques històriques, ambaixades...) sobre... Què és això que dius que havíem de decidir? Sigui com sigui, no et preocupis, nena, que quan siguem independents, el que calgui decidir ho decidirem només els catalans.

-Amb quin criteri? Que els catalans, només perquè ho som, compartim interessos? Els obrers amb els empresaris? De què em sona això? Sindicat vertical... unitat de destí en el que és universal... Però, en fi, si tots els partits estan d'acord a votar només sobre la independència...

-Sí, nena. En fi, n'hi ha que pre­tenen decidir sobre altres temes, però és que són mals catalans: xarnegos, cosmopolites. Per sort, gairebé tots són a Barcelona i el seu cinturó industrial. Per això Jo L'Astut he elegit una data en ple pont de la Mercè. He, he!

-Però, àvia, ara que ho penso, un plebiscit té regles diferents de les de les elec­cions: es requereix majoria de vots, i, a més a més, qualifi­cada; per exemple, per can­viar l'Estatut serien dos terços...

-Em subestimes, nena. Com que Catalunya sóc jo, davant meu i per mi he decidit que el 27-S serà un plebiscit per al que em convé, i per al que no, seran unes elec­cions en què n'hi ha prou amb la majoria d'escons, encara que no tinguem ni la meitat dels vots. No et dic que sóc L'Astut? Però no continuem perdent el temps en discussions, nena: vine a dormir, que jo et protegiré del Llop.

-Àvia, àvia, per què tens aquesta senyera tan gran?

-Per tapar-me milloooor...