POLÍTICA
BARCELONA - 13 agost 2016 2.00 h

El govern anima a mobilitzacions si inhabiliten Forcadell

 Munté voldria una resposta cívica “contundent”

 Creu, com els expresidents, que podria seguir tot i la suspensió

REDACCIÓ - BARCELONA

La consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, ha fet una crida a impulsar mobilitzacions “unitàries i contundents” si s'acaba inhabilitant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no haver impedit el 27 de juliol passat la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. En una entrevista a Europa Press, Munté opina que aquesta seria una decisió “tremendament injusta als ulls de tot el món”, i sosté que caldria donar-hi una resposta “cívica, pacífica i cent per cent democràtica” que impliqués la ciutadania, els partits i les entitats sobiranistes. Forcadell i els altres membres de la mesa han rebut o rebran en els propers dies requeriments del TC perquè en el termini de 20 dies hàbils justifiquin la seva actuació, quan l'alt tribunal ja havia dictat una interlocutòria perquè no es votés al ple, i ja se'ls ha amenaçat que els podrien obrir diligències per la via penal.

Munté, que deixa a criteri dels amonestats la decisió de presentar al·legacions o no, defensa que la presidenta “va complir estrictament el reglament de la cambra”, que diu que el ple és sobirà i pot incloure una votació a l'ordre del dia si dos grups ho demanen, com en aquest cas van ser Junts pel Sí i la CUP. A més, lamenta que tot plegat sigui una nova mostra de la “judicialització de la política” que està duent a terme el govern espanyol, tot i que confia que, com en altres ocasions, els magistrats optin per desestimar o aixecar qualsevol suspensió.

La vicepresidenta també dóna suport a l'opció manifestada aquesta setmana pels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, que han animat Forcadell a continuar exercint les seves funcions i arbitrant el ple encara que la inhabilitin, tot i que el procés judicial pot anar per llarg. “Ella podrà seguir fent naturalment de presidenta perquè no té cap sentit, tot i que caldrà esperar molt per veure què acaba passant”, indicava De Gispert a l'agència.

Els expresidents han reclamat igualment una resposta “contundent” de la ciutadania en cas d'inhabilitació, resposta que hauria de ser “política i no jurídica”. “I la millor resposta política és continuar amb el que està previst”, concloïa Benach.

LA FRASE

Moltes persones de fora no entenen segur la posició de l'Estat de persecució d'un procés democràtic
Neus Munté
CONSELLERA DE PRESIDÈNCIA