POLÍTICA
Barcelona - 13 novembre 2015 2.00 h

La CUP hi veu un primer pas però encara “insuficient”

 Consideren que la proposta, amb Mas al capdavant, no resol l'objectiu d'eixamplar la base social de la independència

 La formació es trobarà el dia 29 per debatre l'oferta i, si cal, aprovar un acord

EMMA ANSOLA

La CUP veu moviments de Junts pel Sí que permeten avançar en el camí de l'acord, però encara no són suficients i ahir van reiterar el no a la investidura de Mas.

La raó principal és que la proposta mantindria Mas al capdavant del l'executiu i així, segons la CUP, “no s'aconsegueix eixamplar” la base social de l'independentisme, un factor clau si es vol guanyar la independència del país. Pels anticapitalistes, qui hauria de liderar el procés de transició cap a la construcció d'un nou estat hauria de ser un òrgan “necessàriament coral, col·legiat i mancomunat”. En aquest sentit, la proposta d'organitzar el cartipàs en tres grans àrees és tan sols una “elaboració més creativa” dels acords de govern que ja tenien abans JxSí i Esquerra.

Més positiva i “interessant” van trobar, en canvi, la proposta que Mas va donar a conèixer ahir en el ple i que es va posar sobre la taula en les darreres negociacions: una qüestió de confiança al president al cap de deu mesos, aproximadament al juliol. “Ens acosta a la idea de debat, fiscalització i col·lectivitat que trobem molt necessària”, va explicar el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños.

Aquests dos aspectes, conjuntament amb la necessitat d'arribar a un acord, són els que permeten a la CUP continuar apostant per les negociacions. “Ens estimula a anar més lluny”, hi afegeix Baños. És per aquest motiu que la CUP ahir es va comprometre a mantenir-se “collada” a la taula de negociacions. “És una oferta insuficient, però té aspectes que nosaltres ens voldríem guardar per valorar-los i per deixar-los sobre la taula en futures ofertes que vostès, espero, facin al país”, va reclamar. Paral·lelament a aquestes negociacions, la CUP ja va convocar ahir una jornada de debat per explicar a la militància l'estat de les negociacions. Serà el dia 29 de novembre i, segons fonts de la formació, aquesta trobada podria esdevenir l'assemblea nacional que aprovés finalment un acord amb JxSí. El pacte que se sotmetria a votació no seria el que es va donar a conèixer ahir.

Baños va aprofitar la intervenció per recriminar les filtracions de l'última negociació i “la caça de bruixes” que, al seu parer, es practica sobre els membres de la CUP. “Crear soroll no ajuda, nosaltres creiem en la lleialtat en les negociacions i en la paraula donada”, va defensar. Fruit del que consideren “una intoxicació”, ahir la CUP va enviar un dossier de 50 pàgines per explicar de primera mà l'estat de les negociacions i la seva posició després de rebre amb “preocupació” els primers atacs.

LES FRASES DE BAÑOS

És un no tranquil, amb la certesa que el sí a la república ni es debat ni s'acaba ni s'esgota aquest matí
Som els més interessats que aquest govern s'esgoti, com més aviat s'acabi, millor
Podem tenir un paper constructiu que permeti avançar i esvair una cultura política que no ajuda

La CUP ensenya les seves cartes

El dossier enviat ahir per la CUP, que és a la taula de la negociació, explica el pla de xoc anunciat pel partit. S'hi inclouen 53 mesures en dos grans blocs: 39 estan enfocades a millorar les condicions de vida i 14, a evitar privatitzacions.

Pla de xoc

Aplicació immediata de mesures urgents per garantir el mínim necessari i impedir la suspensió de talls de subministrament d'electricitat, aigua i gas a persones i famílies en condicions de vulnerabilitat.

Garantir el dret a l'alimentació a les famílies.

Ampliar el pressupost destinat a la renda mínima.

Expropiació temporal, per raó d'urgència social, del dret de l' ús de l'habitatge per ser destinat a lloguer social als municipis amb una necessitat gran d'habitatge assequible.

Fons de 95 milions per al Servei Públic d'Ocupació.

No a la privatització

Retirada definitiva dels projectes sanitaris de Lleida, Tarragonès, Baix Penedès i Girona.

Aturar la venda d'infraestructures de l'aigua.

Retirada de la T-Mobilitat, el nou sistema de pagament del transport públic.