Unitat socialista, força del poble

Edició impresa Política | 13/12/2014 - 00:00h

Àngel Ros / Daniel Font


Es fa difícil d'entendre que en moments de canvi social es puguin propugnar dispersions o fractures

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha aparegut aquests dies als mitjans de comunicació lligat a la marxa d'alguns militants i anteriors dirigents, alguns dels quals van tenir importants responsabilitats en els governs de la Generalitat.

El PSC, com quasi tots els partits del mapa polític català, espanyol i europeu, es mou. No és només normal sinó que és imprescindible quan qui canvia és la societat. De parlar de crisi econòmica -ja enquistada en vells models productius que cal canviar- la societat, les esquerres i els nous moviments creats han passat a parlar de la preservació dels serveis públics, del manteniment de l'Estat de benestar, de les reformes polítiques i institucionals, així com d'aprofundiment i radicalitat democràtica. Els socialistes i les socialistes hem passat a parlar a més de reformulació de l'Estat de benestar i de reforma de l'Estat.

Els partits d'esquerres -amb el PSC al capdavant- som organitzacions al servei del canvi i del progrés social. És per això que ens hem de moure, hem de canviar i hem d'adaptar la nostra organització si la societat canvia. Mantenir els principis canviant l'organització és la clau per continuar servint la societat i les seves aspiracions.

La societat catalana afegeix a la necessitat de canvi polític la imprescindible reformulació de la relació entre Catalunya i Espanya. Una relació que, des de la sentència de l'Estatut, des de la negativa de l'Estat a la negociació d'un pacte fiscal, i des de l'immobilisme davant les darreres celebracions de la Diada nacional i del procés participatiu del 9 de novembre, ha entrat en una crisi profunda que cal resoldre mitjançant el diàleg, l'acció política i amb la decisió dels ciutadans. Durant el darrer any, l'aspiració de canvi dels catalans i de les catalanes en l'àmbit identitari s'ha associat a la radicalitat i aprofundiment de la democràcia i el dret a decidir.

A partir del 10 de novembre i, sobretot, a partir del contingut del discurs del president de la Generalitat del 25 de novembre passat, el concepte de dret a decidir dóna pas -com a símbol de la voluntat de canvi- a la tria de les diferents opcions sobre les quals els catalans haurem de construir i decidir el nostre futur; òbviament exercint el dret a vot: la independència, l'immobilisme, o la reforma federal de la Constitució.

Creiem, per tant, que ja no té el mateix sentit que tenia articular opcions polítiques en base al dret a decidir, sinó que cal formular les opcions polítiques en base al model de futur concret que cada opció política defensa. I, per això, des del nostre respecte personal a les opcions que alguns militants socialistes han pres basades en el dret a decidir, els socialistes catalans refermem la nostra aposta de reforma de l'Estat i de les institucions. Un model que es materialitza en l'àmbit institucional en una reforma constitucional; en l'àmbit de l'estructura territorial, en un model federal de l'Estat, i en l'àmbit socioeconòmic a establir com a prioritat la sostenibilitat de l'Estat de benestar basada en l'ocupació i en el manteniment dels serveis públics.

Aquestes són les prioritats actuals del socialisme català que representa el PSC. Un partit que es manté fidel als principis fundacionals des de fa 35 anys gràcies a un procés d'unitat entre els socialistes catalans. Un partit que vol preservar l'esperit del catalanisme d'esquerres que ha fet possible la transformació de la societat i del país des dels ajuntaments i, també, des del govern de la Generalitat. Un partit que ara aposta per unes transformacions encara més profundes de les institucions de Catalunya i de l'Estat; canvis que la societat catalana ens reclama a les formacions polítiques i a les organitzacions de la societat civil.

Es fa difícil entendre que en moments de canvi social i d'aspiracions identitàries així com d'aspiracions de benestar, de progrés social i cultural és puguin propugnar dispersions o fractures. El propòsit fundacional del PSC ("Unitat socialista, força del poble") és avui encara més vigent quan la societat reclama canvis profunds que requeriran més força política de les esquerres a Catalunya.