Artur Mas:“El procés s'ha embolicat”

El president compareix demà un altre cop per aclarir si avança les eleccions

Es reuneix avui amb ERC i les entitats

Diu que la “brega” perjudica l'entesa

14/01/15 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

“El procés s'ha embolicat.” El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer balanç ahir del 2014 en l'equador teòric de la legislatura i va mantenir la incògnita sobre l'horitzó electoral i també va admetre les complicacions que travessa l'anomenada transició nacional. Mas es reunirà avui amb Oriol Junqueras i els representants de l'ANC, Òmnium i l'AMI. Dijous tornarà a comparèixer per aclarir si s'avé a convocar les eleccions abans de les municipals, com demanen els republicans, o si espera fins a la tardor. La trobada de l'acord o el desacord forma part del que el president va definir com els “últims intents per acabar de prendre les millors decisions”. Les dues opcions són sobre la taula: “De vegades les decisions s'han de perfilar o confirmar i no són decisions preses definitivament.” Mas no va amagar, tanmateix, la distància que el separa dels republicans i s'encomanava a la “serenitat” per triar el millor camí a seguir o, almenys, el que “minimitzi” els “errors”.

En espera dels últims contactes, Mas es conjura per avançar amb la filosofia que va assegurar el resultat del 9-N: “Fer-ho i fer-ho bé.” I insisteix que tirarà endavant el procés encara que no hi hagi un acord amb els republicans. “No podem afluixar, és el meu compromís”, va sentenciar. Tot i la resistència a abordar l'escenari electoral fins que no s'hagin mantingut els últims contactes amb ERC i les entitats sobiranistes, Mas va reconèixer que els dos mesos de negociació amb els republicans han passat factura a les dues formacions polítiques. “La brega permanent, la filtració, el soroll, malmeten coses, sobretot les coses que són molt més complicades.” ERC va fer una enèsima crida a l'acord. La secretària general del partit, Marta Rovira, es va mostrar confiada que la reunió d'avui servirà per desencallar l'acord i va reiterar que accepten “totes les condicions” sobre la proposta de les tres llistes, segons la qual només la d'Artur Mas incorporaria personalitats de la societat civil. A diferència de CiU, però, ERC reclama que els comicis siguin al març.

La federació i els republicans arriben al dia clau amb les relacions malmeses i la desconfiança a flor de pell. Sense voler-hi aprofundir, per no tensar més les converses amb els republicans, Mas va lamentar que hi hagi “brega”. No és una situació nova: ja va passar a l'octubre amb el trencament de la unitat entorn del 9-N. Si llavors la situació es va superar, el també líder de CiU considera que s'hauria de poder fer també ara.

La paradoxa amb què Mas afronta el futur de la legislatura és que aquest “impasse” té lloc, al seu criteri, després d'un 2014 “grandíssim” pel que fa a l'exercici del dret a decidir. Tot plegat, malgrat la fèrria oposició del govern espanyol i les querelles que allarguen el conflicte, ara per la via judicial, per la celebració del procés participatiu. El 9-N, segons Mas, va ser un èxit per la connexió que hi va haver entre el govern i la “gent”. Amb aquest esperit prepara ara el futur de la legislatura. En el que queda de mandat es va comprometre a seguir avançant en la construcció d'estructures d'estat, com ara la hisenda pròpia.

De fet, Mas va donar a entendre que encara té projectes per completar la legislatura i, a l'hora de fer balanç, va subratllar que hi ha moltes carpetes obertes i encara per obrir al marge del procés sobiranista. El president de la Generalitat va ser especialment optimista amb l'economia. “El 2014 s'ha començat clarament a superar la crisi”, va reiterar, tot i admetre que no tothom en nota la tendència. Mas va definir la situació com un “canvi de rasant”. Tal com va avançar aquest diari, va valorar positivament que s'hagi complert un 67% del pacte de governabilitat a meitat de la legislatura.

LES FRASES DE MAS

Estem en un moment en què la cultura de l'acord s'ha d'anar reforçant. Si n'hi ha, s'avança més
i s'avança millor
Es continuarà
treballant en les estructures d'estat mentre continuï
la legislatura

Pressupost: escenari de pròrroga

Artur Mas va rebutjar ahir que el possible rebuig del pressupost compliqui la continuïtat de la legislatura si no hi ha un acord amb ERC. “Si finalment no tiren endavant, la feina es farà igualment amb el pressupost prorrogat”, va sentenciar. La setmana vinent, la cambra catalana entomarà les esmenes sectorials als comptes en comissió, i ERC manté les seves,
cosa que podria frenar la tramitació. CiU defensa que hi hagi uns nous comptes encara que hi hagi plebiscitàries abans de les municipals i no dóna per trencat l'acord de governabilitat amb ERC. Mas, però, va culpar Junqueras de deixar en suspens les negociacions a l'octubre, tot i que es van reprendre “de manera més tímida” al desembre, i va indicar que s'han mantingut les últimes setmanes converses amb el PSC.

Darrera actualització ( Dimecres, 14 de gener del 2015 02:00 )