POLÍTICA
BRUSSEL·LES - 14 gener 2017 2.00 h

Eurodiputats catalans reclamen l'ús del català

 Fan una crida al pròxim president de l'eurocambra a promoure la llengua

REDACCIÓ - BRUSSEL·LES

Els eurodiputats Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC-ALE), conjuntament amb Ramon Tremosa (PDeCAT-ALDE), Ernerst Urtasun (ICV- Verds), Javi López (PSC-S&D) i Francesc Gambús (PPE), s'han adreçat als candidats a presidir el Parlament Europeu, després que Martin Schulz anunciés el 24 de novembre passat que abandonava el càrrec, per demanar-los que es comprometin a promoure l'ús del català a l'eurocambra. En una carta conjunta, que també ha signat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, els eurodiputats recorden als parlamentaris que el Parlament Europeu “ha estat històricament la institució que ha promogut la diversitat cultural i lingüística i les llengües minoritàries”, i demana que permetin als ciutadans “utilitzar les llengües cooficials dels estats membres” en les seves relacions amb la UE.

La carta l'han enviat als que aspiren a rellevar Schulz al capdavant de l'eurocambra, que deixa el càrrec per incorporar-se a la política alemanya. Els candidats són Antonio Tajani, candidat del Partit Popular Europeu (PPE); Gianni Pitella, candidat dels socialdemòcrates; Helga Stevens, dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR); Guy Verhofstadt, de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), i Eleonora Florenza, de l'Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica (GUE).

Els eurodiputats catalans recorden al futur president de l'eurocambra que “el 2005 el Comitè de les Regions i el 2006 el Consell van arribar a un acord amb els governs espanyol i britànic per permetre que les llengües que tenen un rang constitucional, com és el cas del català, es puguin utilitzar per a diversos propòsits, inclosa la interpretació”, i remarquen que “fins al moment ni el Comitè ni el Consell han informat de problemes per a l'aplicació d'aquest acord”.

De moment, l'únic candidat que s'ha declarat favorable al fet que els eurodiputats es puguin expressar en català en el plenari del Parlament Europeu ha estat Pitella, que ho va fer ahir en declaracions a la cadena SER. “Si es planteja una petició d'aquest tipus al president de l'eurocambra i aquest soc jo, expressaré la meva posició a favor”, va dir.