Els partits aborden la junta electoral

Aquesta administració estarà formada per una sindicatura, que tindrà entre 6 i 7 membres amb majoria de jutges, i les juntes territorials

Se suprimeix la figura de l'interventor i ara només hi haurà apoderats

14/02/15 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
El dia 20 podria ser una jornada clau si s'acorda el recompte de vots

Quan tot just avui fa dos anys que es va crear la ponència que, aquesta legislatura, ha d'intentar redactar de nou una llei electoral per a Catalunya, l'acord entre els partits polítics continua encallat, si bé en les últimes dues sessions s'ha aconseguit abordar el títol dos de la llei, que fa referència a l'administració electoral. I de moment les discrepàncies en aquest àmbit no són greus.

Aquesta estructura estaria formada per la sindicatura, l'equivalent al que avui és la junta central, i estaria integrada per sis o set membres entre jutges i experts en dret, ciències polítiques o sociologia. El pes important de la sindicatura recauria en els magistrats que en tindrien la presidència. Aquests professionals serien escollits pel TSJC, mentre que els experts ho serien pel Parlament. La sindicatura tindrà jurisdicció a tot el territori i serà la responsable de vetllar per la legalitat, la transparència i l'objectivitat del procés electoral que ha d'escollir la composició del Parlament i el govern de la Generalitat.

A més a més de la sindicatura, l'administració electoral a Catalunya disposaria d'una segona i última estructura, que serien les juntes electorals territorials. Els partits, però, encara no n'han consensuat el nombre en espera que els treballs abordin el repartiment del territori per circumscripcions i modifiquin o no les quatre actuals.

El pas endavant per bastir l'administració electoral és important tenint en compte que els partits van tornar a la taula de treball després de l'acord a què van arribar el president Mas i el líder dels republicans, Oriol Junqueras, el 14 de gener passat, per tal de disposar precisament d'aquesta “estructura d'estat” amb vista al 27-S. Ara, i després de les recents reunions, sembla que la configuració d'aquest ens és possible, tot i que els partits s'han donat una nova oportunitat i han decidit abordar tot el text de la llei i, per tant, també hauran de discutir la distribució dels escons que tantes divergències provoca entre els partits. Aquest aspecte de la llei s'abordarà divendres de la setmana que ve després que ahir els treballs quedessin limitats, per falta de temps, a l'administració electoral.

En la reunió d'ahir també hi va haver un nou acord pel que fa a la representació dels partits als col·legis electorals. Així s'elimina la figura de l'interventor i es manté únicament la dels apoderats.

Els treballs per redactar la llei continuaran divendres vinent en una jornada que podria ser clau per al posterior desenvolupament del text si finalment hi ha consens al voltant del repartiment d'escons. En cas contrari, es podria reduir el contingut de la llei a la creació de l'administració electoral.

La ponència inclourà la ILP

Els diputats que treballen en la ponència de la llei electoral també han optat per estudiar i debatre les aportacions que arribaran dijous que ve al ple del Parlament en format d'iniciativa legislativa popular. Tots els partits, excepte el PP, ja han decidit que deixaran que la ILP es tramiti i que, per tant, els treballs dels promotors es pugui discutir en la ponència parlamentària. De moment, els populars estudien si mantenen l'esmena a la totalitat que van presentar quan la ILP va arribar a la cambra catalana el 2010.

A grans trets, aquesta proposta ciutadana aposta per augmentar el nombre de circumscripcions electorals i passar de les quatre actuals a un total de set. També opta per les llistes desbloquejades en què el ciutadà pugui marcar preferències entre els candidats que apareixen en la llista política a la qual vota. Una de les propostes que tindrà escàs recorregut és la configuració del Parlament, actualment de 135 diputats, en funció de la participació en els comicis.

Darrera actualització ( Dissabte, 14 de febrer del 2015 02:00 )