Peix al cove transitori


 14/02/2016 01:54 | Actualizado a 14/02/2016 03:35
El sentit de l’oportunitat pot ser la millor mostra de sentit comú. Mentre Mariano Rajoy fa el suec i Pedro Sánchez continua viu en la seva particular marató a la recerca de suports per a la seva investidura, la Generalitat ha traslladat al Parlament la iniciativa legislativa vinculada alprocés independentista. El discurs del Govern es concentra a garantir el traspàs de “llei a llei” a través d’una norma de transitorietat jurídica, però el trànsit polític també requereix estratègia.

Republicans i convergents poden discrepar des del primer dia al Govern sobre com es completa el full de ruta acordat, però les pantalles passades no poden impedir que s’analitzi la realitat. L’evidència electoral és que no hi ha prou majoria per completar el procés sobiranista i l’escrita és que el pla sotmès a les urnes no preveu en cap cas una declaració d’independència... aquest any. Així que el paper dels 17 diputats independentistes a Madrid, amb el mandat de negociar la independència, queda de moment en un segon pla. La CUP es va desentendre de les eleccions generals cedint pas a En Comú Podem, mentre ERC i CDC ara hauran d’afrontar dubtes estratègics. La primera estació és la investidura. ¿Poden els republicans bloquejar un govern de canvi d’esquerres? ¿L’electorat convergent pot digerir un govern a Catalunya gràcies a la CUP i donar suport a Madrid a una aliança amb Podem? La resposta ha d’incloure una altra variable, el full de ruta sobiranista preveu eleccions l’estiu de l’any que ve i Junts pel Sí no té vocació de futur.

L’abstenció davant una hipotètica presidència de Pedro Sánchez podria mantenir aritmèticament viu l’independentisme polític en una legislatura incerta malgrat el menyspreu inicial socialista als seus vots. Però per aconseguir-ho cal ampliar el ventall de la reivindicació catalana més enllà del referèndum. Sotmesos al mandat del 27- S, l’altra pregunta és si el Govern està en condicions de perdre oportunitats mentre s’assoleix la majoria social suficient per apuntalar el procés cap a la independència. El discurs del greuge ha estat durant anys el principal motor del sobiranisme i el creixement del suport a l’independentisme coincideix amb posicions de força del PP, no del PSOE. L’última prova: el 30 de març farà deu anys de l’aprovació de l’Estatut que va apadrinar José Luis Rodríguez Zapatero...

El full de ruta del peix al cove transitori està escrit. El document de 23 punts que Artur Mas va entregar en la seva última cita amb Mariano Rajoy a la Moncloa. I la primera carta la va posar sobre la taula el mateix president Puigdemont: la demanda del compliment de les inversions promeses per posar fi a l’esperpent de Rodalies. Desenes de milers d’usuaris del transport públic en col·lapse permanent no són la millor targeta de presentació per a un president socialista a Catalunya davant el mantra electoral de Francesc Homs: baixador de l’AVE a Otero de Sanabria (Zamora), 26 habitants, 6,5 milions d’euros.