POLÍTICA
BARCELONA - 14 febrer 2016 2.00 h

S'inicien els debats del procés constituent català

 El 5 de març, la plataforma Reinicia Catalunya presentarà la primera convenció constitucional catalana

 L'objectiu és ampliar la base social per elaborar la constitució i evitar el vet del TC

TXELL PARTAL - BARCELONA

Reinicia Catalunya iniciarà el mes vinent la convenció constitucional catalana. La que s'ha de convertir en la primera fase del procés constituent, on els ciutadans, tant els independentistes com els que no ho són, podran debatre, expressar i debatre sobre el país que volen. Des de fa anys, entitats i plataformes independentistes han treballat al respecte, organitzant diverses activitats. Però tota aquesta feina era en va si després no existia una estructura que aglutinés les diverses propostes. Precisament per això va néixer Reinicia Catalunya, una plataforma formada per 14 entitats, entre les quals hi ha l'ANC, Òmnium Cultural, Procés Constituent o Parlament Ciutadà.

La propera convenció constitucional és la continuació de la feina feta, però amb novetats. A partir d'ara, en aquests debats hi haurà una persona que serà l'encarregada de recollir les conclusions. Després les haurà d'introduir en una plataforma informàtica, on s'anirà classificant els resultats obtinguts. Aquesta persona serà formada prèviament i haurà d'omplir sempre un formulari ja pactat.

Hi haurà dos models de debats. Els temàtics seran els primers i hi debatran experts dels catorze àmbits en què es divideix la convenció. Després començaran els debats territorials, on la gent que hi assisteixi rebrà un esbós de les conclusions extretes pels experts, per tal que les convencions tinguin una base des d'on començar. Des de l'organització es creu que mantenint al marge les institucions, en aquest primer moment, s'evitarà que el Tribunal Constitucional pugui posar cap impediment en aquesta fase prèvia i així es pugui avançar sense complicacions. Aquests debats només són el primer pas del procés constituent, on la societat elaborarà un informe constitucional i diverses proposicions de llei.

El següent ja implicarà les institucions, que obriran un nou debat ciutadà, si s'escau. Si no, passaran directament a plasmar les diverses aportacions que s'hagin fet fins al moment en la redacció de la futura constitució. La idea és que en aquesta fase la societat continuï vinculada al procés. S'escollirà per sorteig un grup de persones que, juntament amb els parlamentaris, formaran la comissió mixta responsable d'escriure el text. Finalment, la constitució haurà de ser aprovada per la via d'un referèndum.

La plataforma vol que la població no independentista se senti atreta a participar en la confecció d'aquesta nova república. Per això es mostren oberts a tothom i defensen que la població no només té el dret a participar-hi sinó que també té el deure de fer-ho.