POLÍTICA
LONDRES - 14 març 2017 2.00 h

Escòcia es rebel·la

 Sturgeon anuncia un nou referèndum sobre la independència a partir de la tardor del 2018

 Holyrood votarà si demana permís a Londres per fer-lo

 Els nacionalistes irlandesos i gal·lesos també reclamen el seu dret a decidir

DANIEL POSTICO - LONDRES

Feia temps que ho advertia i finalment ahir la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va anunciar la convocatòria del segon referèndum, mentre a Westminster es debatia la llei del Brexit. Va dir que la consulta se celebrarà entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019, enmig de les negociacions del Brexit entre Londres i Brussel·les. També va explicar que la pregunta de la consulta la decidirà el Parlament escocès. “Qualsevol pas que fem ha de ser perquè ho decidim nosaltres, no perquè algú ho decideix per nosaltres”, va etzibar Sturgeon.

“Aquest és el nostre pla: primer, seguiré defensant els interessos d'Escòcia mentre durin les negociacions del Brexit; segon, faré el que calgui perquè Escòcia tingui la possibilitat de triar al final del procés entre l'opció de seguir el Brexit dur del Regne Unit o bé esdevenir un país independent capaç de tenir una relació d'igual a igual amb la resta del Regne Unit i amb Europa.”

Sturgeon va anunciar que la setmana que ve demanarà al Parlament de Holyrood que sol·liciti l'ordre de la secció 30 al Parlament de Westminster, és a dir, el permís de Londres per poder convocar un referèndum vinculant a Escòcia, com van fer amb David Cameron per al plebiscit del 2014. El Partit Nacional Escocès (SNP) i els Verds tenen majoria al Parlament de Holyrood. “El Regne Unit és cada cop més autoritari i el llenguatge de socis ha desaparegut”, va continuar exposant Sturgeon. I hi va afegir: “Hem donat al Parlament britànic totes les oportunitats perquè es comprometés [...]. No controlem el tempo de les negociacions del Brexit, així que hem de fer els nostres plans d'acord amb el que ja sabem.” Mentre que el 23 de juny el Regne Unit va votar per sortir de la UE, el 62% dels escocesos van votar per quedar-s'hi.

La resposta de Theresa May no és clara. En principi, no es preveu que accepti una nova consulta escocesa i no es pot permetre el luxe de perdre Escòcia. “Vull negociar un acord que funcioni per al conjunt del Regne Unit i que inclogui la gent escocesa. És per això que hem estat treballant amb les administracions transferides i hem escoltat les seves propostes”, va dir després de l'anunci de Sturgeon.

“La visió de túnel que el Partit Nacional Escocès ha mostrat avui és profundament lamentable i crea més divisió i incertesa a Escòcia, sobretot quan els fets indiquen que la majoria dels escocesos no volen un segon referèndum. En lloc de jugar a fer política amb el futur del nostre país, el govern escocès s'hauria de centrar a oferir un bon govern i serveis públics per als escocesos. La política no és un joc”, va sentenciar May.

May manté el suspens

També va dir que ha escoltat les demandes escoceses, mentre que Sturgeon li recrimina precisament que no se'ls hagi pres seriosament. La premier no confirma si acceptaria la nova consulta. Fa dues setmanes, va acusar Sturgeon de mala gestió i va dir que no seria tan tova com Cameron, que va acceptar la consulta del 2014.

Aleshores es va imposar el no per 55% a 45%. Les diferències s'han igualat al 50% segons l'últim sondeig d'Ipsos Mori, la setmana passada. El punt d'inflexió va ser quan, el 17 de gener, es va anunciar el trencament total amb la UE, el que s'anomena Brexit dur. Sturgeon havia proposat un Brexit suau –mantenint l'accés al mercat únic– a canvi de no convocar la nova consulta. “L'anunci d'Escòcia és molt seriós, perquè, just quan comencin les negociacions del Brexit, els escocesos podrien votar per segregar-se i continuar a Europa, i això seria devastador per al país. Suposa una pressió extra per al govern”, va explicar a El Punt Avui Lord Ahmed, membre de la Cambra dels Lords. “Si el govern denega el referèndum, aleshores els nacionalistes agafaran impuls; es tracta d'una partida política.”

El líder dels Verds escocesos, Patrick Harvie, va confirmar que votaria a favor de la demanda de l'ordre de la secció 30. “El vot dels escocesos i la nostra veu han estat ignorats pel govern tory a Westminster, un govern que no vam votar, i per la feble oposició laborista.” Per la seva banda, la líder dels conservadors escocesos, Ruth Davidson, va qualificar la proposta de Sturgeon de “nociva i irresponsable”.

L'anunci de Sturgeon ha complicat les coses a May i ha esperonat els nacionalismes. Per la líder del Partit Gal·lès, Leanne Wood, la independència d'Escòcia podria significar “la fi del Regne Unit com a estat”. “S'ha d'obrir un debat nacional per explorar totes les opcions, inclosa la independència del País de Gal·les”, va afirmar. Així mateix, Michelle O'Neill, líder del Sinn Féin, va reclamar un referèndum sobre la unitat d'Irlanda “com més aviat millor”.

LES FRASES

Faré el que calgui perquè Escòcia pugui triar al final del procés [del ‘Brexit']
Nicola Sturgeon
PRIMERA MINISTRA ESCOCESA
La visió de túnel que l'SNP ha mostrat avui és profundament lamentable
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
S'ha d'obrir un debat nacional per explorar totes les vies, inclosa la independència del País de Gal·les
Leanne Wood
LÍDER DEL PARTIT GAL·LÈS
Si el govern denega el referèndum, els nacionalistes agafaran impuls; és una partida política
Lord Ahmed
MEMBRE DE LA CAMBRA DELS LORDS