POLÍTICA
LONDRES - 15 març 2017 2.00 h

Romeva constata l'interès de Londres pel procés

 El conseller d'Afers Exteriors inaugura el grup a Westminster creat per seguir la situació a Catalunya

DANIEL POSTICO - LONDRES

“Negociació, diàleg i democràcia, aquestes són les actituds que ens han definit al llarg de la història”, va explicar ahir a parlamentaris britànics de les dues cambres de Westminster el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. El conseller va ser l'encarregat de fer la conferència de la primera sessió que organitza el grup parlamentari britànic All-Party Parliamentary Group on Catalonia, constituït per fer un seguiment del procés català. I va constatar que “hi ha més interès per tractar la qüestió catalana” a Londres que a Madrid.

La conferència es va fer en una de les sales de la Cambra dels Comuns. El conseller va estar acompanyat pel delegat del govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén. Aquest grup parlamentari és una iniciativa del diputat del Partit Nacional Escocès (SNP), George Kerevan, que en nombroses ocasions ha criticat la judicialització del procés i la persecució de càrrecs electes com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Inclou diputats laboristes, conservadors, liberaldemòcrates i nacionalistes escocesos i gal·lesos. El grup es reunirà com a mínim dos cops l'any per discutir l'actualitat política catalana, mantenir informats nobles i diputats britànics del procés català, assegurar que es porta a terme amb les màximes garanties democràtiques i establir ponts entre parlamentaris britànics i catalans.

L'endemà de la sentència del 9-N, Romeva va denunciar la manca creixent de separació de poders a Espanya. “L'anterior president del govern català i tres dels seus consellers han estat jutjats i condemnats a dos anys d'inhabilitació per haver promogut una consulta sobre la independència el novembre de 2014”, va explicar. Entre el centenar d'assistents hi havia nobles i parlamentaris, membres de la comunitat catalana a Londres, acadèmics, un representant del govern de Gibraltar o l'ambaixador de Bolívia.

“En aquest moment hi ha centenars de casos oberts contra ajuntaments, alcaldes i regidors de municipis catalans pels mateixos motius. Aquesta actitud per part de l'Estat espanyol afebleix la democràcia arreu”, va denunciar Romeva, que va recordar que el 80% dels catalans estan a favor del dret a decidir, i que aquest serà un any decisiu, “perquè volem celebrar el referèndum”. “La finalitat de les lleis i de la justícia no és abolir o restringir la llibertat, sinó preservar-la i ampliar-la”, va afirmar. I va concloure que “tard o d'hora haurem de negociar alguna cosa”. Lord Wigley, membre de la cambra alta britànica, va recordar que “el sistema legal i constitucional existeix per servir la gent, no al revés”, cosa que va arrencar els aplaudiments dels presents.

LA FRASE

L'actitud de l'Estat espanyol afebleix la democràcia arreu
Raül Romeva
CONSELLER D'AFERS EXTERIORS, RELACIONS INSTITUCIONALS I TRANSPARÈNCIA

L'oportunitat de construir un país

D'entre les moltes preguntes que van fer a Raül Romeva, hi havia la qüestió de quin país s'imaginava si algun dia Catalunya aconseguia independitzar-se. Romeva va exposar que hi ha molts tipus de països i que dintre del procés hi ha gent de tota procedència, des de liberals fins a conservadors; ell mateix va dir que procedia dels Verds. “És una mena d'amanida de fruita”, va definir. “ I el més important és que tots tenim en comú que volem un país”, hi afegia.

Pel conseller d'Afers Exteriors, ara mateix no és important quina mena de país volen, sinó que sigui construït de manera democràtica, que la gent decideixi. “La propera generació tindrà l'oportunitat de construir el seu propi país, aquesta és una oportunitat única, i podran construir un país basat en el segle XXI”, va confessar. “Ens hem de posar d'acord en els principis i fer una constitució, i m'agradaria remarcar que la diversitat és un avantatge i no un problema”, va subratllar.

El discurs de Romeva es va produir just el dia després que el Parlament britànic autoritzés la primera ministra, Theresa May, a iniciar la sortida de la Unió Europea. Un dels parlamentaris britànics li va preguntar pel ‘Brexit'. “Si un país decideix sortir de la Unió Europea no són bones notícies, però és una decisió democràtica i s'ha de respectar”, va reflexionar Romeva. I va reiterar que “sense negociació i sense democràcia no podem solucionar cap problema”.