“Negociació, diàleg i democràcia, aquestes són les actituds que ens han definit al llarg de la història”, va explicar ahir a parlamentaris britànics de les dues cambres de Westminster el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. El conseller va ser l'encarregat de fer la conferència de la primera sessió que organitza el grup parlamentari britànic All-Party Parliamentary Group on Catalonia, constituït per fer un seguiment del procés català. I va constatar que “hi ha més interès per tractar la qüestió catalana” a Londres que a Madrid.
La conferència es va fer en una de les sales de la Cambra dels Comuns. El conseller va estar acompanyat pel delegat del govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén. Aquest grup parlamentari és una iniciativa del diputat del Partit Nacional Escocès (SNP), George Kerevan, que en nombroses ocasions ha criticat la judicialització del procés i la persecució de càrrecs electes com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
Inclou diputats laboristes, conservadors, liberaldemòcrates i nacionalistes escocesos i gal·lesos. El grup es reunirà com a mínim dos cops l'any per discutir l'actualitat política catalana, mantenir informats nobles i diputats britànics del procés català, assegurar que es porta a terme amb les màximes garanties democràtiques i establir ponts entre parlamentaris britànics i catalans.
L'endemà de la sentència del 9-N, Romeva va denunciar la manca creixent de separació de poders a Espanya. “L'anterior president del govern català i tres dels seus consellers han estat jutjats i condemnats a dos anys d'inhabilitació per haver promogut una consulta sobre la independència el novembre de 2014”, va explicar. Entre el centenar d'assistents hi havia nobles i parlamentaris, membres de la comunitat catalana a Londres, acadèmics, un representant del govern de Gibraltar o l'ambaixador de Bolívia.
“En aquest moment hi ha centenars de casos oberts contra ajuntaments, alcaldes i regidors de municipis catalans pels mateixos motius. Aquesta actitud per part de l'Estat espanyol afebleix la democràcia arreu”, va denunciar Romeva, que va recordar que el 80% dels catalans estan a favor del dret a decidir, i que aquest serà un any decisiu, “perquè volem celebrar el referèndum”. “La finalitat de les lleis i de la justícia no és abolir o restringir la llibertat, sinó preservar-la i ampliar-la”, va afirmar. I va concloure que “tard o d'hora haurem de negociar alguna cosa”. Lord Wigley, membre de la cambra alta britànica, va recordar que “el sistema legal i constitucional existeix per servir la gent, no al revés”, cosa que va arrencar els aplaudiments dels presents.