Camacho, acorralada

El detectiu Marco denuncia la líder del PP per un delicte de calúmnies

Li etziba que si es retracta retirarà la querella

Reitera que va ser l'entorn de la dirigent el que va encarregar la gravació de La Camarga

14/04/15 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
El detectiu i exdirector de
la ja liquidada oficina Método 3, ahir, en la compareixença al Parlament
josep losada
Marco assegura que la gravació de la conversa va ser legal i consentida

L'exdirector de Método 3 Francisco Marco havia alertat fa unes setmanes els assessors legals del PP que no permetria cap més atac a la seva persona i ahir va complir l'avís. A dos quarts de nou del matí, Marco va registrar al jutjat de guàrdia una denúncia contra la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, per un delicte de calúmnies. Marco l'acusa de mentir durant la seva compareixença en la sessió de divendres passat, quan va qualificar la gravació de La Camarga d'“il·legal” i, a més a més, va fer referències explícites a una xarxa d'espionatge que Marco hauria dirigit fa dos anys amb polítics i jutges com a principals objectius. De fet, va ser aquesta declaració la que més va emprenyar l'exdirector de Método 3, tal com ell mateix va reconèixer ahir, ja que aquella informació va ser objecte d'una querella del mateix Marco i durant la instrucció judicial es va provar que tota aquella llista de persones era “falsa” i que els correus que es van filtrar també eren “falsos” i havien estat “manipulats”, va explicar el detectiu tan bon punt va començar la seva compareixença a la cambra catalana.

Però Marco no es va quedar només en l'anunci de la denúncia, sinó que va instar la dirigent del PP a retractar-se quan sigui citada a declarar al jutjat. “He donat ordres als meus advocats perquè, tan bon punt [Camacho] rectifiqui, li atorguem el perdó de l'ofès i retirem la denúncia”, va etzibar Marco. En cas contrari, el detectiu es va permetre ironitzar amb un possible escenari electoral protagonitzat per una líder del PP imputada quan el jutge admeti la querella. “M'he cansat d'aguantar amenaces”, va declarar Marco davant dels diputats de la comissió sobre el cas Pujol, en un intent de posar la diputada del PP contra les cordes.

Acabada la declaració inicial, Marco es va avenir a contestar una per una totes les preguntes que li van adreçar els diputats de la comissió. La trobada cara a cara entre Marco i el diputat del PP Santi Rodríguez va generar els moments més tensos de la compareixença, sobretot quan el PP va fer valer un llibre que Marco va qualificar d'il·legal. “Si fa referència a algun detall del llibre, ara mateix me'n vaig al jutjat”, va alertar Marco a Rodríguez. Al llarg de l'interrogatori amb el PP, i com a resposta a cadascuna de les acusacions dels populars, el detectiu retreia a Rodríguez les sentències dictades que contravenien el que havia expressat minuts abans el portaveu del PP. “Tothom s'ha adonat que Camacho va mentir i em va denunciar tot i haver estat al darrere de la gravació”, va insistir Marco, en una nova càrrega contra el PP. El detectiu va recordar el pacte que l'any 2013 va signar amb la líder del PP i l'examant de Pujol Ferrusola Victoria Álvarez.

Un primer pacte

Un acord en què Marco va reconèixer una “culpa in vigilando” que va permetre que Camacho li atorgués el perdó i s'arxivés la causa, però que en cap cas admetia que la gravació era il·legal, entre altres motius perquè, tal com sempre ha defensat Marco, durant el dinar a La Camarga una de les persones sabia que la conversa s'estava gravant. Ahir Marco ja va assenyalar que aquesta persona era de “l'entorn més personal” de Sánchez-Camacho, tot i que va admetre que no tenia cap paper que en demostrés el consentiment.

Un segon pacte

Tal com ja havia esmentat divendres passat Victoria Álvarez, ahir va tornar a aflorar l'existència d'un pacte de confidencialitat entre Método 3 i Camacho, i que està custodiat per l'advocat Cristóbal Martell. Marco no va voler ni confirmar ni desmentir la notícia, però sí que va advertir que, en cas que Camacho no es retracti, ell jugarà fort: “Utilitzaré totes les armes, estiguin emparades en un secret de confidencialitat o no.” Aquests dos pactes van interrompre la investigació del cas.

I amb la mateixa contundència amb què va assenyalar Camacho com la responsable de la gravació, Marco també va desvincular el PSC i l'exsecretari del partit José Zaragoza d'estar al darrere de l'afer de La Camarga. Marco només va admetre l'existència de contractes amb el PSC per a l'elaboració d'auditories de comunicació i la neteja d'elements tecnològics a la seu dels socialistes al carrer Nicaragua.

Utilitzaré totes
les armes per defensar-me, estiguin emparades o no
en un secret de confidencialitat
Una cosa és que
la gravació fos consentida i, per tant, sigui legal, i una altra és que la difusió fos il·legal; són dues
coses diferents
Avui li ho dic clarament: vostè, senyora Camacho,
ho sabia i ho
va consentir
Francisco Marco
DETECTIU PRIVAT I EXDIRECTORDE MÉTODO 3
No vaig encarregar
la gravació a Método 3 i ha quedat demostrat per sentència que
els correus van ser manipulats
Vostè creu que si
jo hagués conegut
el contingut de la conversa no l'hauria utilitzat quan faltaven cinc mesos per als comicis autonòmics?
Vaig dimitir perquè no volia perjudicar
el meu partit
José Zaragoza
DIPUTAT DEL PSC AL CONGRÉS

La líder del PP s'aferra a la seva declaració

La declaració de Francisco Marco en la comissió d'investigació sobre el cas Pujol i l'anunci d'una querella contra la presidenta Sánchez-Camacho no van provocar cap ressò al quarter del PP. La líder dels populars es va limitar a assenyalar: “Ja vaig dir tot el que havia de dir al Parlament.” La rèplica a Marco i la possible implicació del partit en el cas de La Camarga també van ocasionar a la tarda tensions en el si de la comissió quan ERC va treure una sentència que evidenciava que Sánchez-Camacho “va pactar” amb Método 3. El diputat del PP Sergio Santamaría va acusar els republicans de voler despistar.

Darrera actualització ( Dimarts, 14 d'abril del 2015 02:00 )