EDUCACIO
GIRONA - 14 abril 2016 2.00 h

Protesta contra l'estand dels militars a Expojove

 L'acte de rebuig de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials de Girona i Salt va acaparar ahir el protagonisme en l'acte d'inauguració de la fira

 La consellera d'Ensenyament va assistir a l'acte d'obertura

NÚRIA ASTORCH - GIRONA

La presència de l'exèrcit als salons d'ensenyament continua suscitant polèmica. Primer va ser a Barcelona, i ahir a Girona. Coincidint amb l'acte d'inauguració d'Expojove al palau de Fires, una vintena de representants de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials de Girona i Salt van expressar el seu rebuig a la presència de militars amb pancartes i cridant consignes just davant de l'estand de les forces armades. Després van traslladar la protesta al costat d'on es feia la inauguració oficial de la fira, acte en què va ser present la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. “Volem denunciar que, un any més, l'Ajuntament de Girona i la conselleria d'Ensenyament permeten la presència del cos militar espanyol i la seva propaganda bèl·lica en un espai destinat a promoure la formació entre el jovent en una ciutat que vol ser amiga de la pau”, argumenta la Xarxa, que demana explicacions als organitzadors de la mostra.

Les reaccions a l'acte de protesta van ser diverses. La consellera d'Ensenyament va admetre que és un tema que genera polèmica, però va evitar de pronunciar-s'hi directament. “Repeteixo el que ja vaig dir al Parlament: revisarem la presència de l'exèrcit als salons de l'ensenyament”, va dir. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va expressar els seus dubtes sobre la qüestió. “No tinc dubtes que crea ocupació i, per tant, semblaria lògic que pogués estar en una fira en què es treballa per l'ocupabilitat dels nostres joves. Però també crec que la cultura de la pau preval sobre altres aspectes”, va raonar l'alcaldessa, que va afegir que des del consistori es vol abordar el tema “amb calma”. En aquest sentit, va indicar que per dilluns de la setmana vinent hi ha convocada una reunió amb els organitzadors d'Expojove i amb la comissió municipal de solidaritat i cooperació per tractar aquest tema amb la idea “de resoldre'l d'una manera satisfactòria per a tothom”. El consell de cooperació ha enviat una carta als directors dels instituts de la ciutat per demanar-los que s'afegeixin a la seva petició i que l'exèrcit no tingui estand a Expojove en edicions vinents.

Per la seva part, el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va lamentar l'acte de protesta, que va qualificar “d'incomprensible i censurable”, i va atribuir-ho a “un desconeixement de la tasca de labor humanitària que fan les forces armades”. El subdelegat manté que seria “una gran equivocació” que s'acabés prohibint la presència de les forces armades a Expojove. La mostra, que ahir va arribar a l'onzena edició, tindrà les portes obertes fins dissabte. Aquest any, aplega més de 70 expositors i l'objectiu és superar el nombre de 6.000 visitants. L'Expojove l'organitza Fira de Girona amb la col·laboració del Consell Comarcal del Gironès, la Generalitat, l'Ajuntament i la UdG.

L'oferta d'FP tindrà dotze cicles més

La consellera d'Ensenyament va anunciar ahir que el curs vinent l'oferta de formació professional a les comarques gironines s'ampliarà amb dotze cicles nous que, segons va concretar, estan vinculats a les necessitats del territori, “ja siguin en relació amb el sector de l'hostaleria, el turisme, el comerç i el màrqueting i els ensenyaments artístics superiors”. En concret, s'oferiran quatre cicles formatius de grau mitjà i vuit cicles de grau superior. A més, s'ampliarà l'oferta d'ensenyaments artístics i esportius. D'aquests, cal destacar la posada en marxa dels estudis de ceràmica artística a l'institut de la Bisbal d'Empordà i la formació d'esports de vela a l'institut de Roses. Ruiz va destacar que Expojove és una bona eina perquè els estudiants gironins vegin totes les oportunitats de futur.