POLÍTICA
BARCELONA - 14 maig 2016 2.00 h

La rebaixa fiscal a rendes baixes costaria 516 milions

 Junqueras ho veu viable sense haver de compensar la pèrdua amb l'augment de pressió a les rendes altes, però no ho descarta

 La CUP creu irrenunciable apujar els impostos a les superiors

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Amb la rebaixa de l'IRPF català a les rendes baixes la Generalitat deixaria d'ingressar al voltant de 516 milions, segons els càlculs del vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que defensa aplicar la mesura en considerar-la assumible perquè no posaria en risc les finances de la institució. Tractant-se d'una rebaixa menor, “possible”, el vicepresident del govern considera, fins i tot, que “potser no farà falta” compensar la mesura amb un augment de la pressió fiscal a les rendes més altes, una possibilitat que la CUP demana per donar suport als pressupostos i que Junqueras no descartava, ahir, en una entrevista a RAC1.

Ahir mateix, en declaracions a TV3, la diputada Eulàlia Reguant (CUP) considerava “irrenunciable” incrementar la pressió fiscal sobre les rendes més altes per aconseguir més ingressos que permetin a la Generalitat fer la política redistributiva compromesa en el pacte d'estabilitat de Junts pel Sí i la CUP. Reguant recorda que les rendes més altes de Catalunya tenen menys pressió que la mitjana espanyola. Rebaixant “molt poc” l'IRPF a les rendes baixes, el conseller d'Economia preveu que l'augment del consum i de la recaptació associada a aquest compensaria la pèrdua. El número dos de l'executiu català explicava que la Generalitat deixaria d'ingressar 516 milions en cas d'aplicar un 9,5% en comptes del 12% actual a les rendes més baixes, de fins a 17.707 euros, una mesura que se situaria per sota de la mitjana espanyola. En cas d'alleugerir la pressió fiscal també a les rendes mitjanes de fins a 36.000 euros, el cost per a la Generalitat seria d'uns 600 milions i la pressió s'igualaria a la mitjana espanyola. La mesura s'aplicaria a la pràctica en l'exercici del 2018 perquè afectaria en les rendes de l'any vinent.

Junqueras deixa clar que aquesta mesura és compatible amb un pressupost “realista” però que en cap cas el govern “pintarà” ingressos en referència a la possibilitat d'incloure els impostos que han estat anul·lats pel TC perquè no tindrien efecte real. Era una resposta a la CUP, que demanava abans-d'ahir recuperar impostos suspesos per l'alt tribunal. Junqueras es comprometia en l'entrevista a exercir la “sobirania” fiscal que li permeten “tots els instruments” de la Generalitat però advertint a la CUP que l'escenari tributari “més autonomista” seria precisament haver de prorrogar els pressupostos per la manca de suport dels anticapitalistes. Per la seva banda, els presidents parlamentaris del PSC, Miquel Iceta, i de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, van demanar als socis de govern que “s'aclareixin”.

LES FRASES

Hem de fer gestos polítics, sí, però això ha de ser compatible amb uns pressupostos realistes
Oriol Junqueras
CONSELLER D'ECONOMIA
S'ha d'augmentar l'impost a les rendes altes. Tenim marge per fer-ho, i estudiem rebaixar les baixes
Eulàlia Reguant
DIPUTADA DE LA CUP
Recomanaríem que en el debat amb els socis, el govern no donés una imatge de desgavell i subhasta
Miquel Iceta
PR. DEL GRUP DEL PSC AL PARLAMENT