POLÍTICA
BARCELONA - 14 maig 2017 2.00 h

El PDeCAT es reafirma en la síntesi ideològica

 Els exconvergents intenten guanyar espai posant al dia l'aposta clàssica del pal de paller en l'independentisme hegemònic

 Defugen les etiquetes ‘esquerra' i ‘dreta', i busquen ancoratges internacionals com Macron

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

El PDeCAT pretén arrelar en un centre electoral en disputa i, per intentar recuperar i guanyar votants, ahir va redoblar la seva aposta per un corpus ideològic de síntesi que defuig l'eix clàssic esquerra-dreta en una Europa en crisi on els vells referents trontollen. La primera conferència ideològica del partit es va convertir en un acte de reafirmació estratègica i col·lectiva en què la direcció que coordina Marta Pascal intentava recosir la formació després dels mesos de dificultats internes i externes que van succeir el convuls congrés fundacional del juliol. Ho feia consolidant uns pilars ideològics d'ampli espectre per dotar-se d'un projecte de país que transcendeixi l'independentisme instrumental.

El PDeCAT intenta marcar perfil propi amarat pels condicionants del procés independentista, de la coalició de JxSí i dels pactes amb la CUP. La formació insistia en la recepta definida en el congrés per diferenciar-se d'ERC i batallar per l'hegemonia electoral. Una disputa en què, segons les enquestes, els d'Oriol Junqueras tenen avantatge a còpia d'obrir les bases del partit i de donar pinzellades liberals i socialcristianes a un projecte socialdemòcrata que cobreix l'espai des de l'esquerra fins al centre.

Macron i el pal de paller

La síntesi del PDeCAT busca un equilibri entre la col·laboració pública i privada, les polítiques de benestar, la defensa de l'emprenedoria i la generació de riquesa com a motor d'ascensor social, amb el conegut objectiu de convertir Catalunya en la Dinamarca del Mediterrani. Uns eixos que van definir sobre l'escenari dirigents del partit de sensibilitats, sectors i projecció diversos, com Neus Munté, Santi Vila, Josep Rull, Meritxell Ruiz i David Bonvehí, a banda d'Artur Mas i Carles Puigdemont.

“Ens han ubicat sobre les etiquetes tradicionals d'esquerra i dreta; ens han anomenat la dreta més rància i immobilista. En aquest món que canvia, en constant ebullició, de veritat que no s'han adonat que ni les dretes ni les esquerres són la solució a res?”, preguntava Pascal. El PDeCAT intentava així posar al dia el concepte del pal de paller pujolista sense que l'ombra del fundador convergent aparegués durant tot el matí al Teatre Victòria i, sobretot, buscant referències i ancoratges internacionals d'èxit, com el moviment rebatejat com La República en Marxa d'Emmanuel Macron.

El PDeCAT vol ser el partit de la classe mitjana treballadora i de la petita i mitjana empresa catalana en la construcció de la Catalunya del segle XXI, “lliure i plena”. Pascal va reivindicar la formació com un projecte “genuí” i de “barreja equilibrada” en què conviuen persones “liberals, defensores d'un estat del benestar que garanteixi oportunitats, personalistes i humanistes, demòcrates i socioliberals”. No s'allunyava gens del que establien els estatuts fundacionals en el preàmbul, amb la referència al “propòsit de servir el futur estat amb vocació de centralitat política i d'esperit social, liberal i humanista”. De fet, durant la conferència i en el llibret que van repartir després, van apuntar els grans eixos definitoris sense entrar en el detall de propostes, en espera de tancar un document més extens i un futur programa electoral.

Entre aquests principis inspiradors, hi ha l'associació del sector públic amb el privat, el rebuig al conflicte entre el mercat i l'estat buscant un equilibri entre els extrems de minimització de l'administració i l'intervencionisme, la defensa de salaris dignes i d'un salari mínim de 1.000 euros, el rebuig a la “Catalunya subvencionada”, i el foment de l'emprenedoria i el talent. “No hi ha prosperitat sense una iniciativa privada potent”, va al·legar Pascal, que alhora insistia en les polítiques d'igualtat i redistributives, i en la protecció social. La seguretat, la cohesió territorial, la defensa del sector primari, l'excel·lència del model educatiu, la cultura, l'aposta per la innovació i la sostenibilitat són altres pilars amb què el partit es pretén apuntalar al centre.

Format anual

Elsa Artadi, directora general de coordinació interdepartamental i nom clau del govern, va dirigir la conferència ideològica, que partia dels documents congressuals, els debats d'àmbit sectorial, les presentacions del partit en societat i les tretze sessions de debat StartCat. Artadi, que estava predestinada a ser una de les dirigents fortes de la nova cúpula, va ser una de les membres que la van haver d'abandonar després que el consell nacional tombés l'excepció del règim d'incompatibilitat de càrrecs. La conferència, que tindrà caràcter anual, defuig el format clàssic de la convenció, la ponència i el procés d'esmenes, tradicionals en la vella CDC. El PDeCAT s'emmiralla en altres partits europeus per fer-se un espai en la Catalunya postprocés, sigui quina sigui. De la independència, se'n va parlar poc, però les 1.200 persones que omplien l'auditori, segons xifres de l'organització, van tancar l'acte amb crits d'independència.

LES FRASES

Som un projecte genuí, diferent i únic, una barreja de solucions diverses
Marta Pascal
COORDINADORA GENERAL DEL PDECAT
Hem de garantir que la gent pugui desenvolupar el seu projecte en qualsevol lloc del país
David Bonvehí
COORDINADOR ORGANITZATIU
Hem de crear les condicions perquè tothom pugui viure de la manera més justa possible
Neus Munté
VICEPRESIDENTA DEL PDECAT
Hem de ser una societat creadora de riquesa que paga bé els seus professionals
Santi Vila
CONSELLER DE CULTURA
Un país que no talli les ales a ningú, que vulgui progressar, però que tampoc deixi ningú enrere
Meritxell Ruiz
CONSELLERA D'ENSENYAMENT
Som una comunitat acollidora, integradora, que dona valor a la diversitat
Josep Rull
CONSELLER DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT