POLÍTICA
GIRONA - 14 juliol 2015 2.00 h

El PSC gironí continua el seu procés de debilitament

 Estanis Puig i Teresa Ferrés retiren les seves candidatures a les primàries en no trobar el suport de l'aparell pensat

 Tant un com l'altra han renunciat a tots els càrrecs orgànics dins del partit

E. CARRERA / J. PUNTÍ

L'exalcalde de l'Escala Estanis Puig i l'exalcaldessa de Palamós Teresa Ferrés han decidit aquest cap de setmana retirar-se de la cursa de les primàries per encapçalar, respectivament, les llistes del PSC al Congrés dels Diputats i al Parlament. Fonts socialistes consultades han confirmat que, en els dos casos, s'han sentit debilitats davant l'aparell local, amb qui confiaven perquè els fes costat, i per això han dit prou, deixant la pugna per encapçalar la llista al Congrés Marc Lamuà i Àlex Saéz, i al Parlament, Rafel Bruguera i Maite Guerrero. A tant Puig com Ferrés se'ls té com a catalanistes resistents en el PSC gironí que havien renunciat a abandonar el partit en les escissions d'Avancem i del Moviment d'Esquerres (MES), en els dos casos per falta de sintonia amb Pia Bosch i amb Marina Geli.

L'escalenc Estanis Puig, que ahir no va voler fer declaracions, ha decidit plegar perquè les pugnes internes l'han deixat desangelat. Inicialment pensava ser el candidat oficialista i es va trobar amb un rival per encapçalar la llista que no s'esperava, Marc Lamuà, fins fa poc secretari d'organització de la federació socialista a les comarques gironines. L'estratègia de portar a les primàries Lamuà havia estat dissenyada, segons fonts socialistes consultades, per evitar que progressés la candidatura a encapçalar la llista al Congrés d'Àlex Sáez, home que no té l'aval de Carme Chacón ni de l'aparell del partit ni a Girona ni tampoc a Barcelona. S'havia previst que Lamuà es mantingués en la pugna fins aconseguir que Saéz llancés la tovallola. El debilitament de la candidatura de Sáez, però, no s'ha produït, sinó ben al contrari. Sáez fa anys que milita al PSC gironí i en fa 12 que és diputat al Congrés de Madrid, tot i que només va encapçalar la llista gironina en les últimes eleccions estatals.

Davant la circumstància que Estanis Puig no s'ha trobat recolzat tal com ell esperava per l'aparell, ha dit prou, i ahir al matí va presentar la seva renúncia a continuar la cursa i també a mantenir tots els càrrecs orgànics tant en la federació socialista gironina com en el consell nacional. Ho va fer amb una breu nota enviada al primer secretari Juli Fernández en què es limita a confirmar la seva marxa: “Et faig saber que retiro la meva candidatura a encapçalar la llista electoral al Congrés en el procés de primàries engegat pel partit. Et prego que ho comuniquis a les agrupacions i als candidats. Així mateix, et comunico que he decidit renunciar a formar part de les executives local, de federació i nacional, així com del consell nacional”, escrivia Estanis Puig. L'exalcalde de l'Escala no parla per ara ni vol comentar si aquestes renúncies només són l'últim pas abans de deixar el partit; tot apunta, però, que Puig, ara alliberat de les tasques de l'alcaldia, i que postulava per continuar la feina política a Madrid, fa un pas enrere marcat per la decepció.

Preguntat per aquest diari sobre la renúncia de Puig, Àlex Saéz ahir es limitava lamentar la situació: “Em sap greu perquè és una persona valuosa, i confio que només és un pas de costat per part seva, perquè el partit ha de sumar i no hem de prescindir de gent de vàlua com Puig”, diu Sáez. L'actual cap de llista al Congrés no vol entrar en valorar ara la pugna amb Marc Lamuà: “Hi ha gent que defensa el lideratge dels càrrecs orgànics, són opcions lícites; en tot cas, jo sóc un home de partit, accepto evidentment les regles del partit en el sentit de poder triar entre diferents candidats. Està clar que hi ha diferents valoracions; jo defenso la meva continuïtat en aquests moments a Madrid, però acceptaré el que decideixi el partit”, diu Àlex Sàez.

El cas de Teresa Ferrés és força semblant al d'Estanis Puig. Impulsada per la confiança en tenir el suport de l'aparell local, Ferrés es va llançar a les primàries. S'ha trobat, però, que l'entorn de Sílvia Paneque s'ha vist capaç d'acudir a les primàries amb força i amb candidata pròpia, Maite Guerrero, i això l'ha debilitat. Ferrés, menys opaca però igual de discreta i respectuosa que Estanis Puig amb el partit, no va voler ahir fer sang i es va posar més sobre la pista del perquè de la seva renúncia. L'exalcaldessa de Palamós va quedar sorpresa del plantejament que li havia fet Juli Fernández i va fugir. Assegura que en els darrers dies ha descobert coses que no sabia. Del perquè fa el pas ara, Ferrés apuntava de manera enigmàtica: “No és que m'hagin dit coses noves en els últims dies, és que me les han dit clarament.”

LA FRASE

Retiro la meva candidatura; renuncio a formar part de les executives local, de federació i nacional, i del consell nacional
Comunicat d'Estanis Puig

LA DATA

20.07.15
El PSC
gironí escollirà en unes primàries el candidat que encapçalarà la llista del partit pel Congrés de Madrid.

Juli Fernández: “Es deuen trobar incòmodes”

El primer secretari de la federació socialista gironina, Juli Fernández, va afirmar que el PSC ha obert una línia en què “la veu la tenen els militants” i interpreta que les renúncies d'Estanis Puig i Teresa Ferrés es produeixen perquè senten “una certa incomoditat amb el projecte del partit”. Fernández explica que, amb les primàries s'ha d'anar a explicar els projectes als militants i “això és un esforç que ara no volen assumir”. El dirigent empordanès afirma que, per ell, tant Puig com Ferrés eren “uns grans candidats”.

Ferrés: “No es fa l'aposta per Catalunya que cal”