Totes les maces piquen

Madrid
14/09/2017 00:08 | Actualizado a 14/09/2017 02:54

Superat l’Onze de Setembre, l’aparell de l’ Estat ha començat a treballar a fons per impedir la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

El cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, acata la instrucció de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de requisar les urnes i altres materials relacionats amb l’organització de la consulta. Tots els agents ja han estat informats. El cos de policia de la Generalitat es manté dins la legalitat constitucional. Silenci sepulcral de la xarxa de propaganda sobiranista. No poden qualificar de traïdor l’heroi de l’agost.

El Tribunal Constitucional treu la palanca de seguretat al mecanisme coercitiu que li va lliurar la majoria absoluta del Partit Popular en la legislatura anterior. Des de fa dos anys, el TC pot multar i suspendre càrrecs públics. Pocs tribunals constitucionals europeus tenen aquesta po­testat. A la Comissió de Venècia (òrgan assessor del Consell d’Europa) aquest canvi no li va agradar. El considera vàlid, però creu que la funció sancionadora hauria de recaure en altres poders de l’ Estat. El mecanisme sancionador s’estrenarà amb els membres de la Sindicatura Electoral creada per la Generalitat. Ja estan advertits.

El fiscal general de l'Estat, José Manuel MazaEl fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza (EFE)

La Fiscalia General del Estat envesteix de cop tots els alcaldes compromesos amb el referèndum. El fiscal José Manuel Maza, reprovat fa quatre mesos pel Congrés, ordena imputar els set-cents alcaldes que han manifestat la seva adhesió a l’1- O. Han estat cridats a declarar amb l’advertència que poden ser detinguts si no compareixen. Els alcaldes de la CUP ja han anunciat desobediència. Set-cents alcaldes imputats en una societat municipalista. Els mecanismes de solidaritat es disparen i la tensió es
desplaça al terreny més favorable a l’independentisme: les petites comunitats locals i les ciutats de mida mitjana. La verticalitat de l’aparell de l’ Estat davant l’horitzontalitat menestral catalana. Els de dalt i els de baix. El es converteix en el nou marc narratiu i con­tribueix a difuminar els dos seriosos errors comesos pel Govern de la Generalitat l’última setmana: la voladura de la institucionalitat catalana al Parlament –sessió de què molts dirigents so­biranistes avui es penedeixen– i l’impropi comportament del president de la Generalitat cridant la ciutadania a encarar-se amb els alcaldes disconformes. Alcaldes de grans ciutats sota pressió, sí. I set-cents alcaldes de municipis petits i mitjans cridats al jutjat. El fiscal Maza ha aconseguit de cop que les advertències del PNB a Mariano Rajoy es comencin a concretar. Els nacionalistes bascos van firmar ahir, juntament amb els sobiranistes catalans i Podem, una petició de compareixença del fiscal general de l’ Estat al Congrés.

La Guàrdia Civil desactiva el web del referèndum i al cap de cinc minuts la Generalitat n’activa un altre, amb seu a Londres.

Un jutge d’inspiració turca prohibeix a Madrid un acte de suport al “dret a decidir” en un local de propietat municipal i obre una controvèrsia a la capital d’ Espanya sobre la llibertat de reunió i d’expressió. La batalla que Podem esperava.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker, dona ple suport a l’Estat espanyol. I dues publicacions europees de referència, els diaris Financial Times Le Mondeadverteixen Rajoy que hauria d’afrontar políticament la qüestió catalana.