POLÍTICA
BARCELONA - 14 octubre 2016 2.00 h

Puigdemont pronostica una resposta ciutadana contra la causa del 9-N

 Troba “previsible” però “errònia” l'obertura del judici al TSJC

 Denuncia una “arquitectura arguciosa” per actuar contra els que van posar les urnes

O.A.-E - BARCELONA

El que per al govern espanyol era un símptoma del correcte funcionament de la justícia, no tan lenta com es diu, era per la Generalitat un error que tindrà conseqüències en el futur. La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'obrir judici oral contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per desobediència i prevaricació no va agafar, però, ningú per sorpresa. “Hi haurà conseqüències. Si hi ha un judici, que és una revessa democràtica, hi haurà una lògica preocupació i indignació de la ciutadania”, va advertir Carles Puigdemont.

El president de la Generalitat va preveure ahir que hi haurà una resposta ciutadana quan es produeixi el judici contra l'expresident, l'exvicepresidenta i l'exconsellera d'Ensenyament. En una entrevista a TVE, Puigdemont va qualificar de “previsible” però no per això menys “errònia” la decisió judicial, que no va atribuir al sistema judicial sinó als que hi deriven un conflicte polític, en referència al govern espanyol. A més, va denunciar la construcció d'una “arquitectura arguciosa” per seure l'expresident i les exconselleres al banc dels acusats per haver permès que 2,4 milions de catalans puguessin pronunciar-se a les urnes el 9-N.

Per tot plegat, Puigdemont va advertir que no es limitaran a respondre amb un comunicat de premsa. Pel govern, l'Estat té “fòbia” a la democràcia perquè “persegueix” i envia a judici “demòcrates que posen urnes”. La consellera de la Presidència, Neus Munté, va valorar que el menys important és saber per quins delictes jutjaran Mas, Ortega i Rigau. “No hi ha grisos, no hi ha mitges tintes, o s'està a favor de la democràcia o s'hi està en contra, com està demostrant que hi està l'Estat”, va sentenciar.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va trobar, en canvi, una “magnífica notícia” l'obertura del judici oral, en el sentit que és una prova que la justícia espanyola funciona “cada dia”. Pel ministre, la justícia espanyola és “segura, és certa i acaben arribant els processos judicials” per als qui presumptament han comès un delicte.

Iñigo Urkullu es va pronunciar en una línia molt similar a la del govern de la Generalitat. Per al lehendakari, “seguir apostant per la via judicial per abordar problemes polítics és un error”. El president basc va lamentar la “judicialització de la política” contra persones que reclamen “diàleg i acords”.

LES FRASES DE PUIGDEMONT

És una mala decisió, no imputable a la justícia sinó als que van decidir que haguessin de respondre als jutjats per posar les urnes
No ens limitarem a fer un comunicat de premsa. Hi haurà conseqüències.
Si hi ha un judici,
hi haurà una
[...] indignació