POLÍTICA
MADRID - 14 novembre 2017 2.00 h

Rajoy està convençut que l’independentisme perdrà suport electoral el 21-D

 El president espanyol assegura que no té un pla B davant una eventual victòria

 El PP recomana a Puigdemont que s’entengui amb el seu advocat

MONTSE OLIVA - MADRID

Mariano Rajoy dona per fet que l’independentisme perdrà força a les urnes el proper 21-D i, per tant, està convençut que les enquestes que vaticinen una reedició de majoria d’escons sobiranistes al Parlament “no són del tot fiables”, adduint que s’han dut a terme en temps “de turbulències”. Després de les eleccions, però, el president espanyol augura que s’instal·larà la “calma” i s’iniciarà un període “de bona convivència”. Així ho assegurava en una entrevista al diari alemany Handelsblatt, en el qual afegia que el seu executiu no té un pla B en el supòsit que els seus pronòstics errin i l’independentisme torni a sumar.

El president espanyol, si més no, es va mostrar caut a l’hora de calibrar si caldria renovar el 155 o aplicar noves mesures coercitives. En canvi, el ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, afirmava sense embuts que la continuïtat de la intervenció dependrà del que faci l’independentisme. No és la primera vegada, en tot cas, que algun membre del govern o del PP no dissimulen que tenen la temptació de mantenir el control absolut de les institucions catalanes més enllà de la formació del nou executiu a partir del 21-D. De fet, des de La Moncloa s’han limitat a assenyalar que la mesura s’hauria de tornar a validar al Senat, ja que l’actual té data de caducitat. Rajoy, en l’entrevista, insistia que l’únic pla que tenen ara és el de vetllar “perquè el futur govern català compleixi la llei” perquè, “en cas contrari, reblava, viuríem com en el salvatge Oest”. Rajoy, finalment, va aprofitar la seva presència al mitjà alemany per alertar als seus socis europeus i justificar les passes que ha fet fins ara –desmentint que hi hagi repressió o presos polítics– que la independència catalana “no només es dirigia contra Espanya sinó també contra tota Europa”.

Mentrestant, després de la reunió de la cúpula dels populars, encapçalada per Rajoy, el vicesecretari de comunicació del partit, Pablo Casado, insistia a carregar amb duresa contra el “pròfug de la justícia”, Carles Puigdemont, del qual assegurava que, a hores d’ara, “no es representa ni a si mateix”, Així, davant les declaracions del president referint-se a explorar vies de relació amb l’Estat alternatives a la independència, Casado menystenia les reflexions del dirigent català i etzibava: “La relació que ha de treballar Puigdemont és amb el seu advocat” per preparar “la seva declaració davant la justícia espanyola” quan la belga doni llum verd.

Dastis carrega contra Assange

Dastis va atribuir ahir al fundador de Wikileaks, Julian Assange, un intent de manipular informació per “afectar” el “desenvolupament democràtic natural” a Catalunya. El ministre sentenciava que hi ha “molts indicis” que aquest ha estat l’objectiu tot valorant la reunió que havia mantingut Assange amb l’editor Oriol Soler. El dirigent del PP es preguntava a què havien dedicat “3 o 4 hores” de trobada si no era per “fomentar la desinformació” a través de la multiplicació de notícies falses per intentar condicionar l’opinió pública. Assange, per la seva banda, va llençar ahir el repte de pagar una recompensa de 20.000 euros a qui li faciliti informació sobre l’actuació policial de l’1-0, declarada “secret d’Estat” per part del govern espanyol.