Rajoy veta qualsevol tercera via i blinda la Constitució

El president espanyol posa límits a qualsevol intent de reforma constitucional

Admet que es pot canviar, però només si és en benefici de tots els espanyols i sense tocar la sobirania ni la unitat

14/12/14 02:00 LA GRANJA DE SAN ILDEFONSO - REDACCIÓ
Mariano Rajoy va posar ahir la defensa de la Constitució com a eix de la seva oferta electoral per al 2015 Foto: EFE.

La Constitució està bé com està i ara no cal tocar-la. I si en algun moment cal tocar-la, haurà de ser en benefici general de tots els espanyols o per adaptar-se a la UE. Però per a res més. Així de rotund es va mostrar ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant un acte de partit celebrat ahir a la localitat segoviana de La Granja de San Ildefonso amb bona part dels ministres i barons territorials del Partit Popular.

Rajoy va rebutjar les tesis dels qui demanen un canvi constitucional per aconseguir “encaixos o col·locacions”, en al·lusió al Partit Socialista en la seva defensa d'una reforma per encaixar millor les pretensions de Catalunya, i a la resta de partidaris d'una tercera via que implicaria una revisió de l'encaix institucional de Catalunya.

El president espanyol sí que va admetre, però, que la Constitució es pot reformar, però va posar unes línies vermelles molt clares: només en benefici del conjunt de tots els espanyols (“la Constitució és tan bona perquè és de tots i no d'alguns”, va dir) o en cas d'haver-se d'adaptar al procés d'integració europea. Va dir que el text no admet “bromes ni frivolitats” i va deixar clar que en cap cas mai no serà negociable ni la “sobirania nacional” ni la unitat d'Espanya.

Rajoy es va referir despectivament als líders de l'oposició a Espanya (“adams que pul·lulen per allà”, els va anomenar), en una referència que tant podria anar pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, com per Podem, que irromp amb força en el panorama espanyol. “Es creuen que tot comença amb ells, i no, aquest país té història al darrere”, va dir.

Motí constitucional

Rajoy va voler vestir el gest d'ahir de transcendència històrica. El lloc escollit, La Granja de San Ildefonso, a la província de Segòvia, és el mateix on el 1836 un grup de comandaments de la guàrdia reial es va revoltar, en connivència amb comandaments militars de diferents zones de l'Estat, per exigir a la reina regent, Maria Cristina de Borbó, que tornés a entrar en vigor la Constitució de 1812, que havia quedat anul·lada per Ferran VII. Aquell autèntic cop d'estat es va conèixer com el motí de La Granja i va sortir victoriós, ja que la reina regent es va veure presa pels guardes revoltats i va acceptar reinstaurar la Constitució i nomenar un nou govern.

Rajoy ha escollit aquest indret per reunir la plana major del Partit Popular i signar una declaració solemne sobre la carta magna espanyola per fixar la defensa de la Constitució, així com la possible reactivació econòmica, com a eixos de la seva oferta per al cicle electoral que comença el 2015.

LES FRASES

Ni la sobirania nacional, ni la unitat d'Espanya, ni els drets fonamentals dels espanyols, ni la igualtat de tots: això no és negociable
Ja no és temps de mirar-se el melic d'allò autòcton, ni de posar l'èmfasi en
les diferències,
ni de fomentar
els aïllaments
Cal parlar d'Europa
i no d'encaixos o acomodaments
com demanen alguns a Espanya
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Darrera actualització ( Diumenge, 14 de desembre del 2014 02:00 )