Les entitats avalen l'acord i veuen “refeta” la unitat

L'ANC, Òmnium i l'AMI admeten que volien les eleccions abans de les municipals, però beneeixen l'entesa i que s'hagi reconstruït “la confiança”

Consideren que és un pacte “guanyador”

15/01/15 00:00 BARCELONA - RICARD PALOU
Muriel Casals, Carme Forcadell i Josep Maria Vila d'Abadal, ahir, entrant a primera hora de la tarda a la GeneralitatFoto: ANDREU PUIG.

Amb el president de la Generalitat i el d'ERC, ahir al Palau de la Generalitat hi havia la líder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell; la d'Òmnium, Muriel Casals, i el de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal. Les tres entitats sobiranistes van celebrar una entesa que, Forcadell en nom de totes, va qualificar “d'èxit” i “d'acord guanyador”.

La presidenta de l'Assemblea va reconèixer que el pacte segellat entre Artur Mas i Oriol Junqueras no és la proposta que havien plantejat les entitats, que durant aquest impasse de la negociació d'ençà del 9-N han estat pressionant perquè els comicis es fessin com més aviat millor i, en tot cas, abans de les municipals que es faran el 24 de maig. Tot i això, ja havien deixat clar que el prioritari era el consens i que donarien suport al pla que pactessin el president de la Generalitat i el cap de l'oposició.

“El 27-S serà la nostra data i és la data en què guanyarem la independència”, es va mostrar convençuda Forcadell, tot recordant que les entitats ja van donar suport a la pregunta acordada pel 9-N, que tampoc era la que plantejaven les organitzacions sobiranistes. La líder de l'Assemblea va assegurar que ara l'important és que “s'hagi refet la confiança i la unitat” després d'unes setmanes marcades per l'agra picabaralla entre CiU i ERC arran de la data però també de la composició de la llista o les candidatures que haurien de concórrer a les eleccions plebiscitàries.

Ahir, amb les incògnites, també desapareixia el mal gust de boca dels últims dies. Forcadell recordava que les entitats havien posat tres condicions per al full de ruta posterior al 9-N: que les eleccions es fessin al març, que s'avancés en la construcció de les estructures d'estat imprescindibles per al país i que el full de ruta estigués en consonància amb els documents fets pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, el CATN. Les organitzacions donaven valor al fet que, tret de la primera, s'hagin assolit dues de les reclamacions.

La que també va celebrar l'acord va ser l'Associació Catalana de Municipis (ACM). En un comunicat emès a la nit, el seu president, Miquel Buch, es va felicitar de l'entesa CiU-ERC i va assenyalar: “Per la part que ens toca, el municipalisme reafirma el seu compromís amb el dret que els catalans puguin decidir quin ha de ser el futur polític del país”.

LA FRASE

El 27-S serà la nostra data i és la data en què guanyarem la independència
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC

L'oposició carrega contra el pacte

Reaccions positives, però també de negatives. La resta de partits de l'oposició van criticar l'entesa entre Mas i Junqueras en virtut de la qual les eleccions seran a la tardor, el 27 de setembre, segons la data que ha elegit el president de la Generalitat. En reaccions d'urgència abans que avui valorin el pacte de manera més assossegada, les crítiques més contundents van venir del PSC. Els socialistes van lamentar un acord que, al seu parer, torna a situar l'eix nacional per davant del social quan molta gent està patint els efectes de la crisi.

Des del PP, la seva líder, Alícia Sánchez-Camacho va assegurar que és “la crònica d'un fracàs anunciat” i, des d'Iniciativa, Josep Vendrell, va lamentar que ERC s'hagi “subordinat” a CiU.

Darrera actualització ( Dijous, 15 de gener del 2015 00:00 )