Independència i mercats

 15/01/2016 02:08

Comença el compte enrere. El juny del 2017 s’hauria de votar la nova Constitució catalana i iniciar la desconnexió amb Espanya. Per tant, ja falta poc per al moment de la veritat. I a mesura que aquest es vagi acostant, caldrà estar atents a la resposta dels mercats. No per finançar la despesa corrent, sinó per refinançar el deute de la Generalitat i el que, en aquest cas, hauria d’absorbir Catalunya del deute públic d’ Espanya. Aproximadament uns 240.000 milions d’euros, segons els càlculs del conseller d’ Economia, Oriol Junqueras, a RAC1. Si hi afegim els 60.000 milions de deute estricte de la Generalitat, resultaria que una Catalunya independent començaria el camí amb un endeutament públic de prop del 140% del PIB català. D’aquest volum, uns 80.000 milions (un 40% del PIB) estarien en mans estrangeres.

Sumeu-hi el deute privat, encara que malauradament no disposem d’estadístiques oficials catalanes sobre el seu volum. En tot cas, sí que hi ha informació sobre una part, la del crèdit viu al sector privat, que era, en el tercer trimestre del 2015, de 250.000 milions d’euros, un 117% del PIB. I encara que l’hem reduït des del 125% del 2014, el cert és que continua superant llargament el 82% d’ Alemanya, el 93% de França o el 87% d’ Itàlia. A més, la banca amb domicili social a Catalunya mantenia amb l’exterior uns passius que, a mitjan 2015 i atenent el pes del PIB català, se situarien al voltant de 25.000 milions en deute, als quals caldria sumar 27.000 milions en crèdits del BCE. És a dir, un altre 25% del PIB.

Com podeu comprovar, i encara que no disposem de xifres de deute privat amb la resta del món, el deute intern (públic i privat) i l’exterior (dels sectors financer i públic) sumen xifres més que preocupants. I això porta a col·lació els mercats financers. Perquè aquest deute s’ha de refinançar. I el seu refinançament depèn de la confiança que se’ns atorgui. Ja vam tenir una bona mostra del que succeeix quan aquesta se soscava: entre juny del 2011 i desembre del 2012 van abandonar Espanya uns 400.000 milions d’euros i, en lloc de refinançament i entrada de recursos, vam tenir estampida de capitals. El resultat: una segona recessió que es va carregar 300.000 llocs de treball més a Catalunya i 1,8 milions a Espanya.

A aquesta situació de Catalunya hi hauríem d’afegir, per tenir el dibuix complet, la de la resta de l’eurozona i del món. I, com bé sabeu, bufen vents molt huracanats fora de l’àrea de l’euro, i en aquesta el BCE manté els tipus a zero perquè les coses no van com han d’anar. En aquestes circumstàncies, una independència no pactada no és, simplement, possible. I pactada? Doncs probablement, ara com ara, tampoc. Desgra­ciadament per a tothom, estem molt endeutats. I aquesta situació condiciona qualsevol solució del contenciós català. Ens agradi o no, independència i mercats estan més que estretament units.