POLÍTICA
BARCELONA - 15 gener 2017 2.00 h

Unió vol ressuscitar amb nou partit en les pròximes eleccions

 La Fundació Coll Alentorn impulsa la creació d'una nova formació

 El procés independentista es considera fallit

JORDI PANYELLA - BARCELONA

Amb sense gairebé votants, sense representació al Parlament, sense diners, amb un deute de 22,5 milions d'euros i un procés concursal obert als jutjats, Unió Democràtica va posar en marxa ahir el procés que hauria d'acabar amb l'extinció de la històrica formació política i l'infantament d'un nou partit que hauria d'estar a punt per presentar-se a les “pròximes eleccions al Parlament” i a les municipals.

Amb aquest propòsit la Fundació Coll Alentorn, que fins a finals de l'any passat estava vinculada a Unió, va convocar ahir unes jornades de reflexió de les quals va sortir la creació de quatre grups de treball que faran una diagnosi de la situació política, econòmica, social i institucional del país per articular propostes sobre les quals es pugui vestir la nova formació política.

A les jornades, hi van assistir el secretari general del partit, Ramon Espadaler; la portaveu del comitè de govern, Montse Surroca, i la membre del comitè de govern i regidora a l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens. Entre els ponents hi havia noms com el de Montserrat Nebrera i el del president de l'associació La Tercera Via, Mario Romero.

Precisament, el nou partit ha de néixer empeltat de les idees dels que reneguen dels plans independentistes després de “constatades les febleses i la fallida del procés”, segons es fa constar en una nota difosa per la mateixa Fundació Coll i Alentorn. El nou partit, doncs, hauria de ser catalanista però no independentista, de concepció humanista i democratacristià.

La defunció d'Unió, que encara no s'ha certificat, la va anunciar al novembre el mateix Espadaler quan va proclamar que el partit havia arribat “al final”. L'any passat va ser també el del reconeixement d'un deute econòmic impossible d'assumir que va portar la formació a presentar un concurs de creditors.

El nou partit que impulsa la Fundació Coll Alentorn haurà de rivalitzar o trobar sinergies amb la formació que vol crear Antoni Fernández Teixidó després d'abandonar Convergència. En el segment lliberal també s'ha fet visible en els últims temps el col·lectiu Catalans Lliures, però en aquest cas des de la defensa de la creació d'un nou estat.