S'activa la renovació

L'Assemblea Nacional Catalana celebrarà el 12 d'abril a Lleida l'assemblea general ordinària i, un màxim d'un mes després, les eleccions per renovar la direcció

Explicarà en un acte a final de mes el seu pla d'acció fins al 27-S

15/02/15 02:00 BARCELONA - ANNA SERRANO

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va posar ahir en marxa el mecanisme per iniciar el procés que ha de culminar amb l'actualització del full de ruta i la renovació de part de la cúpula de l'entitat, que implicarà la sortida d'un terç dels seus membres, entre ells la seva presidenta, Carme Forcadell.

El secretariat nacional de l'ANC, que es va reunir ahir, va fixar per diumenge 12 d'abril la celebració de l'assemblea general ordinària en què es posarà al dia el seu programa de cara al proper any, especialment transcendent per les cites electorals del 24 de maig –municipals– i del 27 de setembre –catalanes–. En la trobada de la primavera, que es farà a Lleida, després de les anteriors a Girona i Tarragona, s'aprovarà la ponència política que s'encarregarà d'elaborar un equip redactor. Per primer cop, seran les assemblees territorials i no les persones individuals les que podran presentar esmenes al text. L'ANC ha optat per aquest mecanisme tenint en compte que es tracta d'una entitat “prou consolidada” que a hores d'ara ja té més de cinquanta mil socis.

Com a màxim un mes després de l'assemblea, tindran lloc les eleccions internes que hauran de renovar la direcció. Es tracta d'uns comicis especialment importants, atès que la limitació fixada pels estatuts que els alts càrrecs no poden repetir més de tres anys obliga una tercera part del secretariat a plegar. I, a més de Forcadell, es veuen en aquesta situació el vicepresident, Jaume Marfany, i un dels pares fundadors de l'ANC, Pere Pugès, entre d'altres. En total, segons fonts de l'entitat, haurien de sortir de la direcció un total
de 23 persones però s'espera que ho facin una trentena de les 75 que l'integren.

La direcció considera “superat” el debat plantejat des d'algunes assemblees territorials que havien demanat l'ajornament dels comicis interns fins després del 27-S. “Hi ha gent prou preparada”, deixaven clar.

Objectiu: municipals

La reunió d'ahir de la cúpula de l'ANC no només va abordar qüestions internes, sobretot tenint en compte que és any electoral. I que l'entitat vol que el 27-S es converteixi en un “autèntic plebiscit per la independència”. Amb la cita de les municipals abans, l'Assemblea treballa per convertir els comicis locals en la primera volta de les catalanes. L'ANC ha fixat diferents punts que pretén que els partits incorporin als seus programes. Tot i ser conscients que es tracta d'unes eleccions locals amb gran pes de les qüestions municipals, l'objectiu és “que el debat sobre la independència hi sigui ben viu”.

A més de definir aquests eixos programàtics que faran arribar a les diferents formacions, en l'últim mes i mig l'entitat també ha dissenyat un pla amb les properes actuacions que presentarà en un gran acte a finals de mes. L'entitat hi explicarà les accions futures i quin és el paper que considera que ha tenir en la nova etapa oberta i fins a les eleccions al Parlament. Des de l'Assemblea subratllen que, sempre “a certa distància” de les formacions, volen tenir incidència en l'eix polític però també en el social. I en aquest últim s'emmarca, per exemple, la signatura, demà, d'un acord amb els promotors de la ILP Habitatge: contra els desnonaments i la pobresa energètica per afavorir que se superin les 50.0000 signatures necessàries perquè se n'accepti la tramitació al Parlament de Catalunya.

L'acte de finals de mes de l'Assemblea –no es planteja com una mobilització, sinó que es farà en un recinte tancat– també pretén ser un revulsiu després del “desencís” que fonts de l'entitat admeten que hi ha hagut, sobretot les setmanes posteriors a la votació del 9-N.

Darrera actualització ( Diumenge, 15 de febrer del 2015 02:00 )