POLÍTICA
BARCELONA - 15 març 2018 2.00 h

Torrent insta el TC a aclarir si Puigdemont pot ser investit

 El Parlament també sol·licita al tribunal que deixi sense efecte unes mesures cautelars que qualifica “d’inèdites”

EMMA ANSOLA - BARCELONA

El Parlament vol que el Tribunal Constitucional aclareixi la seva posició respecte a la investidura de Puigdemont que els magistrats, després d’una decisió inèdita, van dificultar al màxim dictant unes mesures cautelars sense ni tan sols haver d’admetre a tràmit el recurs d’impugnació del govern espanyol.

Així ho han fet saber els serveis jurídics de la cambra catalana en l’escrit d’al·legacions enviat ahir al Constitucional després que aquest òrgan considerés que ja no calia pronunciar-se sobre aquest tema, un cop Puigdemont se n’havia apartat i el candidat a investir era un altre, en aquest cas Jordi Sànchez. Pels lletrats, però, res més lluny de la realitat.

En l’informe, els serveis jurídics recorden als magistrats que, amb aquella decisió, per primera vegada el tribunal, sense admetre a tràmit la demanda del govern espanyol, “adoptava unes mesures cautelars que no havien estat sol·licitades per la part demandant” i que ni tant sols “estan previstes a la Constitució ni en altres textos legals”. A més a més, consideren que, en cas que el tribunal no resolgui la decisió, es pot produir la “paradoxa” que l’impugnant “hauria aconseguit els mateixos efectes que pretenia amb la impugnació sense que ni el tribunal ho hagi admès a tràmit”. Una altra de les raons que esgrimeixen els lletrats és “l’afectació” directa que aquesta decisió ha tingut en els drets de representació del diputat electe Carles Puigdemont. També indiquen l’extralimitació de les funcions jurisdiccionals del TC quan va dictar la forma en que s’havia de desenvolupar un ple d’investidura.

A més a més d’un pronunciament, el Parlament demana que es deixin sense efectes les mesures cautelars que, d’altra banda, el TC encara no ha retirat, tot i que el mateix tribunal admet que ja no existeix l’objecte del procediment, el candidat Puigdemont. Ara caldrà veure quina és la petició que li fa el govern espanyol i si opta o no per mantenir la impugnació a Puigdemont.

Anul·len els tràmits de la llei de desconnexió

El Tribunal Constitucional va anul·lar ahir la tramitació que va seguir el Parlament el 7 de setembre passat per aprovar la llei de transitorietat jurídica. Ho va fer en resposta al recurs d’empara que va presentar fa sis mesos el PSC en considerar vulnerats els seus drets quan en aquell ple la mesa del Parlament es va negar a consultar el Consell de Garanties Estatutàries.