SOCIETAT
BRUSEL·LES - 15 abril 2016 2.00 h

Europa avala el decret de pobresa energètica

 L'eurocambra demana “una moratòria en la desconnexió de la calefacció” que “garanteixi que durant l'hivern no es talla l'energia a cap llar”

 Els eurodiputats catalans celebren “el revés al govern espanyol”

ALBERT SEGURA - BRUSEL·LES

Aval europeu al decret català de pobresa energètica. Només sis dies després que els jutges del Tribunal Constitucional (TC) hagin prohibit a la Generalitat garantir el subministrament energètic a les famílies vulnerables, el Parlament Europeu va aprovar ahir una resolució que dóna la raó al govern. Per àmplia majoria (310 vots a favor i 73 en contra), l'eurocambra va reclamar als estats membres “una moratòria en la desconnexió de la calefacció” que “garanteixi que durant el període d'hivern no es talla l'energia a cap llar”.

L'autor de la iniciativa, l'eurodiputat verd hongarès Tamás Meszerics, encara va més enllà i suggereix que Catalunya hauria de tirar pel dret i desobeir. “Si el govern regional o local és capaç de trobar els recursos per finançar, ni que sigui parcialment, aquesta política, no veig per què no ho hauria de fer”, va defensar Meszerics. La resolució aprovada, que no és vinculant però redobla la pressió política sobre el govern espanyol, defensa precisament el paper de les autoritats “regionals i locals”, i no només estatals, “en la lluita contra la pobresa energètica” i demana als estats membres que “promoguin” aquest rol, malgrat la sentència del TC. “Ja hi ha una generació perduda” i “és extremament important prevenir que una altra generació encara més jove sigui víctima de la pobresa energètica en el futur”, alerta.

Meszerics reivindica que “l'accés a l'energia és essencial, gairebé com un dret de ciutadania”, i la seva resolució aclareix que són els governs, i no les companyies elèctriques, els que s'han de fer càrrec del cost de garantir el subministrament a les famílies que no poden pagar les factures. “Les despeses que se'n derivin són responsabilitat pública, perquè les polítiques socials són fonamentalment responsabilitat dels governs”, aclareix el seu text.

Els eurodiputats catalans van celebrar la resolució. “És un revés al govern espanyol i al Constitucional, que es mostren insensibles amb les persones més vulnerables”, va aplaudir Josep-Maria Terricabras (ERC), tot i que no va participar en la votació final, com Javier Nart (C's) i Santiago Fisas (PP), segons el registre de vot. Sí que hi van votar a favor Ernest Maragall (ERC), Francesc Gambús (Unió), Ernest Urtasun (ICV), Javi López (PSC), Teresa Giménez Barbat (UPyD) i, parcialment, Ramon Tremosa (CDC). “És una petita mostra que el Parlament Europeu és sensible a la realitat de moltes llars”, va afirmar Gambús.

Per la seva part, la portaveu del govern, Neus Munté, va celebrar que el Parlament Europeu vagi “en la línia” de la Generalitat en la lluita contra la pobresa energètica. Munté va reiterar que el govern “manté intacte el compromís” d'evitar els talls a les famílies vulnerables i anirà superant “els esculls injustos” que els posin.

Si el govern regional troba els recursos per finançar-ho, per què no ho hauria de fer
Tamás Meszerics
EURODIPUTAT VERD HONGARÈS
S'ha entès que és una qüestió de drets i dignitat protegir les persones més vulnerables
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN
És hora que el govern desplegui la llei sobre pobresa energètica, combatem aquesta xacra
Javi López
EURODIPUTAT DEL PSC

Unicef alerta de la desigualtat

L'Estat espanyol és el cinquè país més desigual de la Unió Europea i la falta d'equitat no ha parat de créixer els últims anys, especialment entre els nens, segons detalla un informe d'Unicef en què s'exigeixen mesures urgents per no condemnar generacions senceres a “un cercle viciós”: la pobresa i la falta de benestar de la infància és la falta de mobilitat social i prosperitat de joves i adults.

El treball, que mesura la desigualtat en ingressos, salut, educació i satisfacció vital en comparació de l'OCDE, va ser presentat ahir pel director general d'Unicef, Carmelo Aguado, i dos dels autors, Mayte Pacheco i Gabriel González Bueno, al Congrés. Segons l'estudi, l'Estat espanyol ocupa el 37è lloc entre els 41 països analitzats en matèria de desigualtat en ingressos, al davant de Mèxic, Bulgària i Romania, que “no haurien de ser” mirall de comparació, va dir Pacheco. La bretxa respecte de la mitjana d'ingressos per als nens que menys tenen és d'un 62%, una de les més altes: “Hi ha més pobresa i, a més, és més profunda.”