POLITICA
MADRID/BARCELONA - 15 abril 2016 2.00 h

Montoro collarà els territoris amb l'amenaça de sancions

 El ministre d'Hisenda presentarà avui al Consell de Política Fiscal receptes perquè s'estrenyin encara més el cinturó

 La Generalitat acudeix a la cita alertant que no faran més retallades

M. OLIVA/O. A-ETXEARTE - MADRID/BARCELONA

Malgrat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es negui a acceptar el terme rebel·lió, això és el que es trobarà avui al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) –que ha convocat per aquesta tarda– quan reiteri les seves exigències als territoris perquè s'ajustin a un dèficit que tothom coincideix a dir que obligarà a fer unes dràstiques retallades que no pensen assumir. L'objectiu del govern espanyol és fer un pas més per collar-los i aconseguir que, a diferència del 2015, en què gairebé tots els territoris van superar amb escreix el llindar del 0,7%, ara facin l'impossible per ajustar-se a un escàs 0,3%. I per fer-ho viable, Montoro els pretén convèncer que n'hi ha prou que congelin la despesa i que usin els recursos addicionals –com ara la liquidació del 2014 a favor dels territoris– o l'estalvi que implicarà un fons de liquiditat autonòmica (FLA) a interès zero per eixugar el dèficit acumulat. Montoro argumenta que Brussel·les posa l'Estat contra les cordes i és per això que pretén descarregar tota la pressió en uns territoris que fa temps que li reclamen que renegociï amb la UE i, sobretot, que faci un repartiment més just i equitatiu dels objectius. I aquí és on Montoro pot introduir un punt d'inflexió que calmi la revolta.

De moment, però, la trobada s'albira tensa, fins i tot des de l'àmbit institucional ja que el PP ha rebut amb suspicàcies que hi vagi el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, pel fet que també ho és de Relacions Institucionals, i no Oriol Junqueras. Al marge de qüestions protocol·làries, la tibantor general ve de les amenaces i de la criminalització dels territoris que fa Montoro i, de fet, avui està previst que els presenti el seu paquet de receptes per reduir el dèficit; emmascarant-ho amb el terme racionalitzar, el que realment reclama és que s'estrenyin més el cinturó.

Inassumible

La posició del govern es manté inalterable: insistirà en la necessitat que es flexibilitzi el llindar de dèficit, encara que no tingui gaires esperances que la demanda prosperi. Com va avançar aquest diari, Junqueras ja va advertir per carta Montoro que l'objectiu de dèficit d'enguany, del 0,3%, és “inassumible” tant des del punt de vista tècnic com social. Serà Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, qui reiteri el missatge al ministre. Hi assistirà acompanyat del secretari d'Economia del govern, Pere Aragonès.

El vicepresident va argumentar ahir, a més, que és “impossible” fer el càlcul de retenció de crèdit que el ministre exigia per primer cop en la carta amb què el 6 d'abril obria una batalla multilateral amb els territoris incomplidors. Junqueras va carregar contra Montoro perquè només ha fet “estimacions” i no ha xifrat la quantitat d'aquesta retenció de crèdit, i ha amenaçat de posar en pràctica les mesures coercitives previstes en la llei d'estabilitat pressupostària.

El govern sosté que vol elaborar un pressupost “realista” per a aquest any, però adverteix que ha d'ajustar-se a la realitat d'uns “serveis socials en risc” i al fet que un 90% de la despesa té caràcter finalista i un 70% és despesa social. Junqueras insistia que el repartiment dels esforços per rebaixar el dèficit és “profundament inadequat i injust i no s'adequa a les recomanacions d'Europa”. En la mateixa línia que en la carta que va remetre a Montoro, Junqueras defensava que la Generalitat “fa tot el que pot i molt més” però hi ha qüestions que són, va dir, “inaplicables”.

10.000
milions d'euros
és la quantitat addicional que l'Estat haurà d'abonar als territoris per la liquidació del 2014.
1,66
per cent
és el dèficit que van acumular els territoris durant el 2015, quan el llindar estava en el 0,7%.
0,3
per cent
és l'objectiu de dèficit que l'executiu de Rajoy exigeix que els territoris compleixin enguany.

Mascarell alerta de la “baixa qualitat” de l'Estat

Ferran Mascarell va presentar-se ahir davant la societat madrilenya per fer una crida al diàleg subratllant la necessitat que davant la tensió actual entre l'Estat i Catalunya el que convé és desfer el “nus” de la manca d'entesa i convertir-lo en un “node”, en un gran pacte de “fraternitat i cooperació”. Pel delegat de la Generalitat a Madrid, la situació actual deriva del que considera una “baixa qualitat” de les institucions espanyoles que, segons el seu parer, s'ha aguditzat els darrers anys com a conseqüència de l'afany recentralitzador, homogeneïtzador i “fins i tot autoritari”, i és per això que demanava al futur govern que afronti la qüestió catalana “sense línies vermelles”.

Mascarell va assumir el càrrec de representant de l'executiu català a Madrid fa dos mesos i des de llavors ha procurat mantenir força contactes amb el món polític i empresarial de la capital espanyola. Ahir es va estrenar en un esmorzar col·loqui, organitzat per Nueva Economía Fórum, i en el qual va ser presentat per un polític i amic, el popular José María Lasalle, secretari d'estat de Cultura de l'executiu de Rajoy.