LA RODA

CARLES SANS

Actor

El que menys decebi


DIVENDRES, 15 DE MAIG DEL 2015

A mig any de les eleccions generals, són molts els que encara no saben ben bé qui votar. Són els anomenats indecisos, que, segons es diu, malgrat que tenen intenció de votar, no saben a favor de qui i, en l'últim moment, tenen la capacitat de fer decantar la balança fent que un partit guanyi o perdi posicions. Els indecisos fan molta por a tots.

Fins i tot sabent que s'acosten les municipals, les autonòmiques i més tard les catalanes, són diverses les persones que aquests dies m'expressen la seva incertesa. Detecto, a diferència d'altres períodes preelectorals, que hi ha més ganes de votar que mai, però sense determinar a qui, perquè, segons em diu un amic, a tots i cadascun se'ls descobreix una bretxa per la qual fan aigües, ja sigui perquè governen, amb el desgast que això suposa, o perquè tenen a les seves files implicats en vergonyosos casos de corrupció, que ara mateix és el que més insta al càstig per part dels votants.

Hi ha un desgast general que apunta a gairebé tots els partits. I dic gairebé perquè els de nou encuny encara no han fet prou per patir-lo, malgrat que en algun ja hagin aparegut els primers fiascos, cosa que per als indecisos suposa un inesperat desencant, una severa decepció o un desajust justificable en un partit que comença. El cas Monedero, per exemple, ha fet que Podem sembli una formació fins a cert punt amb escassa solidesa funcional i ha provocat una certa perplexitat en aquells que el van saludar amb entusiasme quan va sorgir el març de fa un any.

Per a qui no es decideixi sobre què votar, diguem que se m'acut un suggeriment una mica sarcàstic (i accepto que també simplista): que ho faci a favor de qui cregui que el decebrà menys. Simple i a la vegada difícil
.