LA CLAU

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

El «sentit d'Estat» del ministre

@Enric_Hernandez


DIVENDRES, 15 DE MAIG DEL 2015

Remuntem-nos al 2006, quan emissaris del Govern socialista i d'ETA forjaven una declaració d'alto el foc que, cinc anys més tard, desembocaria en el cessament definitiu de la violència. El PP, en peu de guerra contra aquelles negociacions, va saltar a la jugular de l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero quan es va destapar la suposada xivatada policial a un intermediari i recaptador de l'impost revolucionari perquè evités ser detingut. No hi havia vides en joc; l'única amenaça planava sobre l'oscil·lant procés de pau.

Tot i així, Mariano Rajoy va donar per provada la delació. Soraya Sáenz de Santamaría va considerar que aquests fets deslegitimaven el llavors ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, com a aspirant a la Moncloa. I el PP es va personar en la causa contra els policies denunciats, que per cert van acabar absolts. Sotmès a una campanya de persecució implacable, Rubalcaba va retreure al PP el seu nul sentit d'Estat.

Vides en joc

Ara són els Mossos d'Esquadra els que acusen per escrit el Cos Nacional de Policia d'haver alertat una cèl·lula gihadista que havia sigut infiltrada pel cos autonòmic, cosa que hauria posat en perill una operació en curs, a més de la vida d'agents i de les potencials víctimes d'un atemptat. El mosso infiltrat testifica que va presenciar la xivatada, i també ho han fet tres testimonis protegits més. Encara que el jutge Santiago Pedraz va desestimar una primera denúncia, l'aportació  de noves evidències obliguen sa senyoria, i el ministeri públic, a reconsiderar la seva decisió.

A falta de fets judicialment provats, és necessari jutjar les actituds polítiques. Com la del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que, després de carregar contra la Generalitat per la seva «baixesa i roïnesa», va concloure que la lluita antiterrorista «no es pot deixar en mans dels que no tenen el més mínim sentit d'Estat».

Cap ministre pot justificar amb les seves paraules les guerres entre forces de seguretat, i encara menys deslegitimar un cos com el dels Mossos d'Esquadra. Demostra una escassa responsabilitat i un molt peculiar «sentit d'Estat»
.