Policies contra mossos en la lluita antigihadista

Interior sosté que al novembre dos agents de la policia espanyola van avisar els gihadistes detinguts a l'abril que els seguien

Espadaler afirma que la filtració va posar en risc l'operació i la seguretat dels efectius que hi treballaven

El conseller confia que es reobri la investigació del cas pels “indicis fefaents” obtinguts arran de les detencions

15/05/15 02:00 BARCELONA - RICARD PALOU
Un dels suposats gihadistes detinguts el 9 d'abril a Sabadell
o. duran / arxiu

Dos agents de la policia espanyola van intentar boicotejar l'operació dels Mossos d'Esquadra que va comportar la detenció, el 8 d'abril passat, d'onze suposats gihadistes en diverses localitats catalanes que planejaven atemptar a Barcelona. En concret, els haurien avisat al mes de novembre, posant en risc l'operació i la integritat física d'un efectiu de la policia catalana que s'havia infiltrat en la presumpta cèl·lula, segons es va saber ahir a la tarda. L'episodi ha sortit a la llum arran de l'aixecament del secret de sumari del que es va batejar com a operació Caront, i que ha revelat l'existència d'aquest suposat intent de boicot, que el Departament d'Interior va posar en coneixement del jutge de l'Audiencia Nacional Santiago Pedraz, que va dirigir l'operació des del primer moment. Tot i que va obrir una peça separada per investigar la suposada filtració, el jutge la va arxivar al mes de febrer, en considerar que no hi havia prou indicis. Ara el conseller d'Interior, que ahir va confirmar les seves sospites, confia que les “noves proves fefaents” obtingudes després de les detencions permetran reobrir la investigació, que la Generalitat no vol forçar perquè no està personada com a part en la causa.

Operació en risc

Espadaler, que va comparèixer a la tarda davant dels mitjans acompanyat del director general de la Policia, Albert Batlle, no es va estendre a l'hora de donar detalls sobre la identitat i el rang dels dos policies –tot indica que es tractaria de dos inspectors–, ni va voler explicar si, segons els indicis, actuaven per iniciativa pròpia o per ordre d'algun superior. Sí que va afirmar que la filtració havia introduït canvis en el comportament dels membres de la suposada cèl·lula, tres dels quals van ser interceptats a Bulgària al mes de desembre, quan suposadament es dirigien cap a Síria i l'Iraq per sumar-se a les forces d'Estat Islàmic. “Podem dir que l'avís que van fer aquestes dues persones va posar en risc l'operació i la integritat dels nostres agents”, va subratllar el conseller, que va qualificar els fets d'“extremament greus”.

Espadaler, que al començament de la seva compareixença va voler desvincular explícitament l'actuació dels dos agents denunciats i la del Cuerpo Nacional de Policía, va admetre no haver parlat d'aquesta qüestió amb cap responsable d'aquest cos. També va assegurar que desconeixia si als dos implicats se'ls ha aplicat alguna mesura de caràcter intern, una possibilitat que tampoc van aclarir des de la policia espanyola. El conseller sí que va expressar la seva “absoluta confiança” en el jutge instructor del cas i en la possibilitat que reobri la investigació de la presumpta filtració.

Ahir a la tarda, no es coneixien els detalls que van motivar el jutge Pedraz a arxivar aquesta peça, i és difícil que se sàpiguen abans de dilluns, quan està previst que torni de viatge. Però sí que sembla clar que el magistrat sabia que els suposats gihadistes estaven al cas que els investigaven, i van canviar la seva actitud. Ho afirma en la interlocutòria dictada el 10 d'abril, dos dies després de les detencions i quan els acusats eren traslladats a Madrid per anar a declarar. “De la intervenció telefònica es va poder constatar que el grup investigat, després de saber que la policia els anava al darrere, va extremar les seves precaucions”, va escriure en la resolució.

La suposada cèl·lula va ser desarticulada el 8 d'abril, després de tretze mesos d'investigacions. Als tres detinguts a Bulgària, que Interior identifica com a membres del grup, se n'hi van afegir onze més que van ser capturats als seus domicilis de Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Valls.

LES DATES

11.2014
Interior
denuncia a l'Audiencia Nacional l'intent de boicot de l'operació fet per dos agents de la policia espanyola.
02.2015
El jutge Santiago Pedraz
arxiva la investigació del suposat intent de boicot per falta de proves.
04.2015
La desarticulació
de la cèl·lula aporta nous indicis que, segons Espadaler, podrien fer reobrir la investigació.

El ministre amenaça el govern i menysté els Mossos

Si la desarticulació de la cèl·lula ja va ser objecte d'una sonora topada entre els governs català i espanyol amb el ministre de l'Interior com a gran protagonista, l'episodi conegut ahir al matí va fer disparar la tensió de manera quasi exponencial. Preguntat per la denúncia d'Interior, Jorge Fernández Díaz va amenaçar el govern de la Generalitat. “La baixesa dels governants catalans tindrà conseqüències.” I va anar més enllà quan va afirmar, en referència als Mossos d'Esquadra, que “no es pot deixar la lluita antiterrorista en mans dels que no tenen el més mínim sentit d'estat”, va declarar des d'Israel. Per la seva banda, Espadaler va assegurar irònicament que compartia les declaracions del ministre: “Perquè, si algú ha actuat amb sentit d'estat, apostant sempre per la prudència i la col·laboració entre cossos policials, hem estat nosaltres”, i va lamentar així l'actitud del ministre. “De vegades sembla que li sàpiga greu l'eficàcia dels Mossos; a mi, en canvi, em satisfan molt els èxits de la Guàrdia Civil o la Policía Nacional en la lluita contra el terrorisme; en això hem d'estar units i cooperar”, va concloure.

Darrera actualització ( Divendres, 15 de maig del 2015 02:00 )