POLÍTICA
BARCELONA - 15 maig 2016 2.00 h

Els crítics s'imposen a Sànchez

 tria ·

 El sector crític guanya Sànchez en les eleccions al secretariat de l'ANC

 Liz Castro és la més votada; l'actual president, el segon, i la resta de crítics copen els cinc primers llocs del secretariat

ANNA BALLBONA - BARCELONA

El sector crític es va imposar amb claredat a les eleccions al secretariat nacional de l'ANC, l'òrgan rector de l'entitat independentista. Liz Castro, del sector crític, va tornar a ser la més votada (4.071 vots), a davant de Jordi Sànchez, que va quedar en segon lloc (4.005). Altres membres del sector crític van ocupar el tercer, quart i cinquè lloc de membres més votats per al Secretariat: Quim Torra (3.705 vots), Clara Ponsatí (3.129) i Agustí Alcoberro (3.050). L'escrutini es va allargar molt més del previst, cosa estranya si tenim en compte que les urnes es van tancar a les dues del migdia. Deu hores més tard, es van donar a conèixer els resultats de la votació. Fonts de l'entitat van atribuir el retard a les limitacions de la infraestructura.

La participació d'enguany va doblar la de l'any passat en bona part gràcies al vot per Internet. A les dues del migdia d'ahir es van tancar les votacions presencials. A la mitjanit de divendres –i després d'haver pogut votar des de dimarts– s'havien tancat les votacions per Internet. En total, van exercir el seu dret a vot 7.247 persones de les 38.817 que ho podien fer (per poder votar havien d'estar correctament inscrits, ser majors d'edat i estar al corrent de pagament el 14 d'abril d'aquest any). L'índex de participació, per tant, es va situar en un 21,4%. A qui podia afavorir l'augment de participació era, a última hora del dia d'ahir, una incògnita. Els socis que van utilitzar la via telemàtica per votar van ser gairebé la meitat dels que van votar (3.362 persones, un 46,3% dels que van participar).

Les eleccions van servir per triar els 77 membres del nou secretariat. Aquestes 77 persones –52 escollides amb caràcter territorial (amb el vot de les assemblees de cada àrea) i 25 per designació nacional (de tots els socis)– seran les encarregades de triar el nou president. Seran les que decidiran si Jordi Sànchez continua de president o bé prefereixen una de les alternatives del sector crític que s'han presentat.

Les eleccions han estat marcades per la polèmica i un ambient clarament enrarit. Fa unes setmanes es va configurar un grup crític amb la direcció de l'actual president, Jordi Sànchez. Aquest grup té com a figures més conegudes Antonio Baños (exdiputat de la CUP), Quim Torra (expresident d'Òmnium i exdirector del Born Centre Cultural), Pep Cruanyes (advocat i portaveu de la comissió de la Dignitat) i l'economista Clara Ponsatí. L'alternativa a Sànchez l'ha criticat perquè considera que no ha respectat plou la pluralitat de l'entitat durant el seu mandat i que l'ha decantat excessivament cap a CDC. La crítica de falta d'independència dels partits que li fa aquest sector és, curiosament, la mateixa que els afins a Sànchez llancen sobre l'alternativa. Caldrà veure quines majories permet formar la nova composició del secretariat de cara a aprovar un nom per al president, junt amb els altres càrrecs que l'acompanyaran (vicepresident, tresorer i secretari). Les tibantors viscudes en les últimes setmanes fan difícil pensar que pugui haver-hi una entesa entre els dos sectors enfrontats. Ahir, es va especular amb la possibilitat que si Sànchez no era el més votat com a membre del Secretariat, renunciaria a postular-se per a president.

L'any passat, en les eleccions al Secretariat, la més votada va ser Liz Castro. Per darrere, i per aquest ordre, van quedar Rosa Alentorn (vicepresidenta, que no repeteix, Agustí Alcoberro i finalment Sànchez, que després seria escollit president pel Secretariat.

Diverses fonts consultades per aquest diari consideren que en aquestes eleccions, les més convulses que ha viscut l'entitat independentista –després dels tres anys de mandat de Carme Forcadell i de l'any de Sànchez–, hi ha en joc una ANC veritablement forta davant dels partits o bé una ANC buidada de contingut polític. Depèn de la font, els qui salvaguarden aquest valor percebut com a sagrat dins de l'entitat són uns o altres. Les acusacions entre els crítics i els continuistes han estat constants, en un procés carregat de tensió des de l'assemblea general del 17 d'abril passat, a Manresa. Allà es van decidir alguns canvis en els estatuts, com ara que el mandat del nou Secretariat serà per als propers dos anys (i no per un, com fins ara).

LES XIFRES

7.247
persones
van participar a les eleccions per triar el nou Secretariat. És un 21,4% dels socis que ho podien fer
3.362
socis
de l'ANC van exercir el vot per Internet (un 46,3% del total de vots). Aquesta era una novetat d'enguany