Aval i revés a la direcció d'Unió

15/06/15 02:00 -

Els resultats de la consulta feta ahir als militants d'UDC imposen a partir d'avui una profunda reflexió a la direcció d'aquesta formació, que, tot i que ahir va veure avalada la seva proposta, va anar d'un pèl, amb només un 50,9% dels vots, i deixant clar que hi ha una profunda divisió interna. El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, es declarava anit satisfet pel resultat, tot posant en relleu la diferència de pràcticament cinc punts amb els partidaris que el partit es declarés obertament independentista. Però que la proposta de la direcció hagi rebut la contestació de gairebé la meitat dels militants és difícilment interpretable com un aval a la direcció del partit i al seu secretari general.

Unió Democràtica va fer un acte de transparència interna que no ha fet fins ara cap altra formació. Però una pregunta llarga, complicada i excessivament oberta i indefinida, que ja va dividir el mateix comitè de govern el dia que la va aprovar, ahir va deixar clar que també ha dividit el partit i fa difícil endevinar quines poden ser ara no només les conseqüències immediates sinó, sobretot, les que hi haurà a llarg termini.

Unió Democràtica ha de definir ara quin és el seu paper respecte a la propera convocatòria electoral, perquè els resultats de la consulta d'ahir deixen obertes massa incerteses, gairebé tantes com les que deixava la mateixa pregunta. La direcció ha d'interpretar què significa aquesta victòria per la mínima del sí (i quins efectes té sobre la propera convocatòria electoral) i, sobretot, s'ha d'interrogar sobre si un aval del 50,9% és una victòria. I en una consulta que era clarament també un plebiscit a la direcció, si senten avalada la seva gestió.

Darrera actualització ( Dilluns, 15 de juny del 2015 02:00 )