LA CLAU

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

Lliçons gregues per a Catalunya

@Enric_Hernandez


DIMECRES, 15 DE JULIOL DEL 2015

Syriza va transformar les eleccions gregues del gener en unes plebiscitàries. Votar Alexis Tsipras ratificava el  a la sobirania de Grècia i castigava amb un no les polítiques d'austeritat imposades per la troica. La revolta ciutadana contra els creditors de l'impagable deute grec va rebre el 36% dels sufragis. Cinc mesos més tard, el 5 de juliol, el poble hel·lè va ratificar, amb el 60% dels vots, que no estava disposat a doblegar-se davant més imposicions estrangeres. El miratge democràtic es va esvair quan el Govern de Tsipras va haver d'acceptar un tercer rescat internacional sota condicions més dures i humiliants fins i tot que les que havia rebutjat de ple amb el suport del seu electorat.

El públic i immisericordiós escarment de Grècia, que fereix de gravetat la credibilitat del projecte europeu, no pot esquematitzar-se com un xoc entre la democràcia hel·lena i els insaciables mercats. Perquè, ens agradin més o menys les seves formes, Merkel i Tsipras gaudeixen d'idèntica legitimitat democràtica en els seus respectius països. El problema és que el líder de Syriza va prometre als seus votants coses que no estava a les seves mans complir, presumint que amb l'aval de les urnes en tindria prou per obtenir, amb escasses contrapartides, l'auxili financer d'Europa que Grècia necessita per sobreviure, juntament amb la icònica reestructuració del seu deute.

El mandat democràtic

A Catalunya li convé extreure certes lliçons de la (mala) experiència grega. La llista civicopartidista de Mas i Junqueras hauria de mesurar bé quin full de ruta independentista sotmet a les urnes per no incórrer, com Tsipras, en promeses d'impossible compliment. Com una declaració d'independència al marge de la llei espanyola. O la creació d'una agència tributària que recapti tots els impostos. O l'inici d'un procés constituent teòricament emparat per una Europa que no podrà ignorar el mandat democràtic dels catalans.

Si les urnes gregues no han commogut Europa, és improbable que ho facin les d'una porció d'un estat membre com Espanya. Millor no fer-nos trampes
.