POLÍTICA
BARCELONA - 15 juliol 2017 2.00 h

El PSOE busca Podem i C’s per obrir la reforma federal

 El PSC i el PSOE acorden aprofitar la majoria parlamentària de reformistes per forçar el PP a afegir-se a la negociació

 Portaran al Congrés l’anul·lació dels judicis a Companys i la resta de represaliats

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

El PSOE intentarà obrir el camí de la reforma constitucional al Congrés en la represa del curs polític de la tardor. Amb el PSC ho consideren la iniciativa prioritària en resposta a la convocatòria del referèndum que el govern català vol celebrar l’1 d’octubre. En la reunió conjunta celebrada ahir a Barcelona per les dues executives, el secretari general dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, anunciava la intenció d’obrir el meló abans de l’1-O, però en reconeixia la dificultat per la posició del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que no vol fer cap pas simbòlic abans de la data. El líder del PSOE està disposat a ajornar-ho per després del referèndum, però amb el compromís de desbloqueig dels taronges. Els socialistes proposen una subcomissió parlamentària per començar a parlar dels continguts, però necessiten una majoria que no tenen sense Podem i Ciutadans. El PP, confien, difícilment se’n podrà mantenir al marge si comencen a avançar els treballs.

La proposta federal per a la reforma que plantegen la van presentar ahir en la Declaració de Barcelona, signada amb el PSC. Preveu “el reconeixement de les aspiracions nacionals de Catalunya”, un nou repartiment competencial que millori l’autogovern català des de la lleialtat institucional, un acord de finançament que garanteixi el sosteniment de les grans polítiques públiques i l’establiment d’un Senat federal que representi les comunitats.

Aquesta aposta de fons per demostrar que hi ha una via política possible entre la independència de Catalunya i l’statu quo espanyol no permet, però, gestos immediats per destensar les difícils relacions entre els dos governs.

Gestos urgents

Per això la Declaració de Barcelona proposa negociar amb el govern català les peticions que Puigdemont va fer en el seu dia al president Rajoy, sigui per la via de la comissió de finançament autonòmic, per la conferència de presidents o per la via parlamentària, com ara el vot dels residents a l’exterior o el respecte al model d’escola catalana.

Una segona via de distensió que proposen és desenvolupar aspectes de l’Estatut que el Tribunal Constitucional va retallar “més per qüestions de forma que de fons”. Per exemple, el PSOE vol impulsar la reforma de la llei orgànica del poder judicial per fer possible el Consell de Justícia de Catalunya com a òrgan descentralitzat del Consell General.

En segon terme, proposa derogar la llei de racionalització de l’administració local aprovada pel PP per aprovar una nova normativa que garanteixi la suficiència financera dels ens locals i, en el cas de Catalunya, que reconegui les vegueries ajustant la delimitació provincial actual a aquesta divisió administrativa que reconeix l’Estatut. En infraestructures, es proposa que l’Estat inverteixi el percentatge que correspon al pes del PIB català en l’espanyol, tal com estableix la disposició addicional tercera.

En llengua, el PSOE vol impulsar una llei orgànica que reconegui la pluralitat lingüística, també al Senat i assegurar la presència del català i l’aranès a la Unesco, amb una oficina a Barcelona que representaria totes les llengües de l’Estat.

El gest simbòlic més important i immediat serà portar al Congrés l’anul·lació de la condemna a mort de Companys, però també de la resta de judicis franquistes, que ha aprovat recentment per unanimitat el Parlament català.

Si governar fos exclusivament aplicar i respectar la llei, governarien els jutges. Cal fer passos polítics
On és la proposta de Rajoy? Si no ofereix solucions, abandona els ciutadans catalans, independentistes o no
La reforma no és un fi en si mateix. És el camí per refer allò trencat. Amb Rajoy estem com fa 5 anys
Pedro Sánchez
SECRETARI GENERAL DEL PSOE

Pedro Sánchez espera reunir-se amb Puigdemont

El líder del PSOE presidia ahir la reunió conjunta d’executives i avui proclama a Barcelona Miquel Iceta com a candidat del PSC a la Generalitat. És l’inici d’una campanya de visites a Catalunya per als pròxims mesos, on Pedro Sánchez es vol reunir amb responsables polítics, socials i intel·lectuals catalans per exposar-los la proposta federal del partit i compartir diagnosis. Ahir es mostrava “encantat” de poder-se reunir amb el president, Carles Puigdemont. A preguntes dels periodistes, Sánchez va justificar la tardança del PSOE a prendre la iniciativa federal perquè han “tingut sentit d’estat davant el desafiament” independentista, però ara, hi afegeix, les majories parlamentàries han canviat. El PP és l’únic gran partit que no vol tocar la Constitució i per Sánchez el PSOE “té el deure i l’obligació” d’oferir propostes de solució. Reforçat com a líder del PSOE, Sánchez vol deixar enrere l’etapa de crossa del PP i diu que “Espanya ha de culminar el seu sentit federal que va quedar pendent el 1978”.