POLÍTICA
BARCELONA - 15 juliol 2017 2.00 h

Govern a tot risc per a l’1-O

 Puigdemont tanca un executiu de pedra picada amb relleus a les conselleries clau del PDeCAT

 Hi situa Turull, Forn, Ponsatí i Cullell

 Junqueras assumeix l’àrea electoral i les decisions seran col·legiades

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA
Fonts del PDeCAT negaven que es reservés Munté per a Barcelona

Carles Puigdemont va assegurar ahir a tot risc el govern que organitzarà el referèndum de l’1-O. El president de la Generalitat va rellevar tres consellers i el secretari de l’executiu, tots del PDeCAT, en quatre de les àrees més directament relacionades amb la votació: els Mossos d’Esquadra; els centres educatius que seran punts de votació; l’àrea que aplegarà la campanya institucional i aglutina el gabinet jurídic i la ciberseguretat, i la coordinació de l’executiu. Hi va situar dirigents de pedra picada, disposats a jugar-se la inhabilitació i el propi patrimoni si el procés fracassa. El fins ara president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, va prendre possessió com a conseller de la Presidència i portaveu en substitució de Neus Munté; Joaquim Forn, el fins ara portaveu del grup Demòcrata a l’Ajuntament de Barcelona, va heretar la cartera de Jordi Jané a Interior; l’economista independent Clara Ponsatí va rellevar Meritxell Ruiz a Ensenyament i el secretari per l’autogovern i mà dreta de Carles Viver Pi-Sunyer, Víctor Cullell, ja va substituir Joan Vidal de Ciurana com a secretari del govern en l’acte de relleu governamental al saló Sant Jordi de Palau.

Les pressions dels neoconvergents no van aconseguir ampliar el perímetre de la crisi fins a ERC, que va blindar tots i cadascun dels seus consellers. Els republicans es declaraven disposats a entomar-ho tot, sense reserves. El seu líder, el primer. Oriol Junqueras assumirà l’àrea de processos electorals per executar el referèndum i en deslliurarà a Governació, on Meritxell Borràs ja acumula una querella. Hi haurà un òrgan de coordinació del referèndum format per Puigdemont, el vicepresident, el secretari del govern i el secretari general de la Presidència, Josep Maria Jové.

Lloances a la “lleialtat”

A partir d’ara, i començant amb la prevista compra d’urnes de dimarts que ve, totes les decisions de l’1-O es prendran de manera col·legiada, corresponsable i solidària. Per la CUP, els canvis certificaven que el govern anterior no estava prou determinat a tirar endavant la votació. I així, la crisi que a La Moncloa percebien inicialment com una trencadissa es transformava en un reforçament de l’executiu per a l’embat amb les institucions espanyoles. El president espanyol, Mariano Rajoy, va denunciar una “purga als dubtosos” amb l’1-O i un triomf del “radicalisme” al Palau de la Generalitat.

Puigdemont va lloar la “lleialtat” dels membres sortints, i va explicar públicament la crisi de govern com un “pas al costat” voluntari. Un any i mig després d’esdevenir president, l’exalcalde de Girona es feia un govern a mida i variava la composició heretada de Mas, un executiu determinat per tirar endavant el referèndum a tota costa sense condicionants polítics i personals que perjudiquin l’objectiu final del mandat: el referèndum. Una votació que, segons van insistir Puigdemont i Junqueras, serà vinculant.

Mas demana suport

Els relleus, però, no eren de digestió fàcil per al PDeCAT, tot i que aquesta vegada, a diferència del que va passar amb la destitució fulminant de Jordi Baiget, Artur Mas i Marta Pascal sí que van ser en les negociacions. Mas va demanar que es doni “suport” als consellers “perquè puguin arribar no només vius sinó també forts a l’1-O”. Diverses fonts situaven els membres de l’executiu sortints en l’espai compartit de les crítiques que va verbalitzar Baiget en l’entrevista a El Punt Avui, tant pel que fa als riscos sobre el patrimoni com per l’exclusió del nucli de la presa de decisions, malgrat les particularitats de cada cessament. Fonts del PDeCAT negaven que es reservés Munté com a possible candidata a les primàries neoconvergents per a la candidatura de Barcelona i apuntaven a diferències insalvables. El partit de Mas o Pascal, per tant, perdria un dels seus possibles actius electorals de futur. Munté tampoc no és diputada al Parlament i la vicepresidència que ocupa al PDeCAT no té funcions executives. Ahir cedia el relleu a Turull visiblement emocionada.

El moviment de Turull va deixar vacant la presidència del grup parlamentari de JxSí. Pascal, que no vol ocupar-lo per centrar-se amb David Bonvehí en el partit, negociava ahir per trobar-hi un relleu que no serà menys complex que els de l’executiu: el president de JxSí també es pot jugar la inhabilitació i el patrimoni, atès que signarà les proposicions de llei del referèndum i de la desconnexió. Els moviment de Forn, que aspirava a la candidatura del PDeCAT a l’Ajuntament de Barcelona, i la nova situació de Munté, deixaven igualment un flanc obert per als neoconvergents en el consistori. Altres fonts assenyalaven que la rapidesa amb què Turull o Forn van assumir el repte d’entrar al govern no es va reproduir en altres persones del partit a qui també s’hauria plantejat fer un pas endavant.

La remodelació del govern arribava després de setmanes de sondejos a membres de l’executiu, en negociació amb Oriol Junqueras, Mas i Pascal. Davant de les crítiques internes per l’exclusió dels vells consellers en el nucli decisori, Puigdemont va refermar que la presa de decisions s’executarà comptant amb l’assessorament de persones externes al govern. Era l’altra de les condicions que havia posat el PDeCAT davant de la crisi: que a partir d’ara es compti amb els consellers. Puigdemont va ser taxatiu. “Cap ni una de les decisions que afecten el govern s’ha pres al marge del govern, concretament del president i del vicepresident, que són els màxims representants del govern, i continuarà sent així”, va sentenciar.

L’1-O amb “normalitat”

“El govern ha de continuar actuant com la primera de les garanties necessàries”, va defensar Puigdemont respecte al referèndum. Els quatre nous membres que dimarts s’asseuran per primera vegada a la Sala Tàpies on es reuneix l’executiu executaran funcions claus per a l’1-O, tot i que l’àrea respectiva a l’administració electoral s’aplegarà sota la vicepresidència. “La nostra voluntat és que les responsabilitats siguin més efectives. Volem que la feina del conjunt surti de la millor manera possible”, va assegurar Junqueras, que va comparèixer amb Puigdemont per oficialitzar els canvis al govern.

En la foto de família del govern renovat només hi faltava el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, que era de viatge oficial a Nova York. En el traspàs de cartera la d’Interior, acompanyat per Jané, Forn verbalitzava amb contundència el seu objectiu de garantir que l’actuació dels Mossos permeti que l’1-O es desenvolupi amb “normalitat”. Una declaració explícita que Jané no va arribar fer mai, tot i la bona gestió al capdavant del departament que Puigdemont li reconeixia al Saló Sant Jordi. El president de la Generalitat, de fet, va lloar detalladament la feina de tots els consellers sortints i de Vidal en l’acte de presa de possessió dels relleus.

Condicions personals

“No se’ns poden donar lliçons quant a la nostra determinació pel referèndum de l’1-O”, va afirmar Pascal. Per Mas, els exconsellers del PDeCAT van arribar “fins allà on les seves condicions personals els permetien”. L’executiu del referèndum comença a transitar pel terreny més incert en què s’ha endinsat la política catalana des del restabliment de l’autonomia. Això sí, amb l’experiència prèvia del 9-N a les espatlles i els seus condemnats en espera el procés iniciat al Tribunal de Comptes, pel qual els reclamen cinc milions d’euros. A l’executiu ho tenen clar, tot i les incògnites sobre com actuarà l’Estat. L’endemà de l’1-O, s’avançarà cap a la independència si guanyen els partidaris a l’estat català o bé es convocaran eleccions immediates. Només un èxit de participació a les urnes pot garantir que tota la generació de dirigents polítics que s’ha abocat al procés es pugui mantenir en primera línia; llevat de Puigdemont, que hauria acabat la feina.

LES FRASES

La primera de les garanties del referèndum és el govern. L’1-O votarem
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
No hi ha consellers del PDeCAT, d’ERC i independents, som membres del govern de Catalunya
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
La cohesió hi és, hi serà i hi era, però cada moment és diferent
Jordi Turull
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA I PORTAVEU
Que es pugui desenvolupar una jornada electoral amb tota tranquil·litat
Joaquim Forn
CONSELLER D’INTERIOR