POLÍTICA
BARCELONA - 15 juliol 2017 2.00 h

Les entitats celebren un relleu “necessari” al govern

 L’ANC i Òmnium coincideixen que la remodelació era clau per afrontar la recta final cap a l’1-O

 Lloen que s’hagi apartat qui tingui dubtes i demanen convicció per poder celebrar el referèndum

GERARD ARTIGAS - BARCELONA

“Els canvis al govern reforcen el referèndum.” Així de taxatiu es va expressar el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a l’hora de valorar la substitució dels consellers Munté, Ruiz i Jané pels nous titulars de Presidència, Ensenyament i Interior: Jordi Turull, Clara Ponsatí i Joaquim Forn. Cuixart va defensar la decisió presa pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant les inseguretats que va posar sobre la taula l’exconseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget en una conversa a El Punt Avui i que van revelar algunes inquietuds en el si del govern més enllà de la figura de Baiget. “És legítim tenir dubtes, però alhora és necessari substituir aquells que vegin amb incertesa l’horitzó de l’1-O”, assegurava Cuixart, lloant així la decisió de Puigdemont però sense voler desmerèixer la tasca desenvolupada pels consellers que han marxat, als quals va mostrar “total reconeixement”. “De la mateixa manera que no permetrem que a Catalunya hi hagi ciutadans de primera i de segona, tampoc acceptarem que es classifiqui els nostres servidors públics”, va reblar.

També el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va celebrar-ho i va considerar-ho “necessari quan falten 80 dies per al referèndum”. Per l’entitat, la unitat del govern és imprescindible i interpreta la remodelació d’ahir com un missatge clar i inequívoc “que res ni ningú podrà aturar la preparació ni l’execució” del referèndum de l’1 d’octubre. Tanmateix, també va tenir paraules de reconeixement per als consellers sortints, als quals va agrair “l’honestedat i la valentia” d’abandonar el govern.

Sànchez va celebrar especialment que s’hagi incorporat a la Generalitat la catedràtica Clara Ponsatí, que fins ahir era membre del secretariat nacional de l’organització independentista i que va ser purgada per l’Estat per la seva ideologia quan se li va negar la renovació de la càtedra Príncep d’Astúries de la Universitat de Georgetown, als Estats Units, per pressions de la diplomàcia espanyola.

Súmate, per la seva banda, va donar la benvinguda al nou executiu físicament, ja que ahir mateix celebrava un acte a Barcelona, al districte de Nou Barris, amb el flamant conseller de Presidència i nou portaveu del govern, Jordi Turull, que hi va participar al costat del diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà i de l’exdiputat de la CUP Antonio Baños.

Des de l’ACM, el seu president, Miquel Buch, va aprofitar les xarxes socials per valorar el recanvi al govern. Primer agraint a Munté, Ruiz i Jané la seva feina, i després felicitant els nous consellers pel repte que els ve al damunt les pròximes setmanes.

LES FRASES

Missatge clar i inequívoc que res ni ningú podrà aturar la preparació ni execució de l’1 d’octubre
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L’ANC
És necessari substituir aquells que vegin amb incertesa l’horitzó de l’1-O
Jordi Cuixart
PRESIDENT D’ÒMNIUM CULTURAL
Felicitats per la responsabilitat i el repte. No us sentiu sols en cap moment
Miquel Buch
PRESIDENT DE L’ACM