POLÍTICA
MADRID - 15 juliol 2017 2.00 h

Rajoy acusa Puigdemont de no tenir fre ni amb els seus

 El president espanyol ataca el dirigent català perquè “purga els dubtosos” i imposa un govern més “radical”

 La Moncloa adverteix Junqueras i Romeva que comprar urnes tindrà conseqüències

MONTSE OLIVA - MADRID

Malgrat que Mariano Rajoy hagués assegurat aquesta setmana que no tenia intenció d’aixecar el to davant els preparatius de l’1-0 ni respondre a “provocacions”, ahir semblava desdir-se’n i rebia la composició del nou executiu amb una contundent crítica: “Hem assistit a una mostra més de la deriva autoritària d’un govern que trenca cada dia les lleis i les normes que ens hem donat entre tots.” “Es purga els dubtosos i triomfa el radicalisme”, hi afegia. Davant d’això, reiterava el missatge de “tranquil·litat” que també havia llançat dimecres sobre el paper que jugarà el seu govern si avança l’1-0, però que ahir sonava més dur: “El govern d’Espanya estarà al seu lloc, no en tinguin el més mínim dubte.”

Però el president espanyol, sobretot, volia deixar molt clar el nul interès que té a hores d’ara obrir una negociació amb Carles Puigdemont mentre duri la tensió pel referèndum. Quin diàleg volen tenir amb aquesta manera de comportar-se?”, reblava el cap de l’executiu espanyol, emfasitzant que amb la crisi d’ahir els membres del seu partit –el PDeCAT– han estat els darrers damnificats d’una escalada de “pressions” en què, prèviament, havia inclòs els “mitjans de comunicació, l’oposició, els Mossos, els funcionaris i els alcaldes”. “Si ho fan amb els seus, què no han de fer amb la resta”, sentenciava. L’avís sobre el diàleg no només anava dirigit al president català, sinó també a Pedro Sánchez, que ahir era a Barcelona per presentar –juntament amb Miquel Iceta– el que qualificaven com a “oferta política” per a Catalunya per fer front al referèndum.

Rajoy no va anar més enllà en la reflexió, al cap i a la fi només va fer un incís en el discurs de presentació d’un pla estatal de carreteres per posar en relleu el “contrast” de la seva gestió al capdavant de l’executiu espanyol amb el que passa a Catalunya “amb un govern abstret en els seus propis enfrontaments”, incidia. Va ser més tard el seu portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, qui va replicar la iniciativa del líder del PSOE de manera més directa: “Crec que a Sánchez ja l’ha contestat Puigdemont” amb una purga” de consellers per substituir-los per d’altres més “radicals”. I en aquest punt va suggerir que no toca parlar de canvis constitucionals, sinó de refermar la imatge “d’unitat” per aturar el “desafiament”.

Més enllà dels advertiments al PSOE, De Vigo va voler posar l’accent en altres moviments que prepara l’executiu català, com ara l’anunci de la imminent compra d’urnes pel vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva tot assegurant que serà vigilada des de l’Estat perquè es considera un acte “preparatori” i, per tant, “il·legal”, segons la sentència de Tribunal Constitucional del febrer. Però sobretot recordava que el mateix òrgan ha deixat clar a la Generalitat que no pot emprar diners públics per a l’1-0. És per això que el portaveu es dirigia als promotors de la compra per subratllar que cal que “ho tinguin clar”, perquè, si els seus actes tenen conseqüències, no podran dir que no estan avisats, concloïa.

LES FRASES

Després dels funcionaris i alcaldes, ara pressionen el seu propi partit
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Ni un sol euro de tots els catalans no servirà per preparar i realitzar un acte secessionista
Íñigo Méndez de Vigo
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL