POLÍTICA
MADRID - 15 octubre 2015 2.00 h

Dur enfrontament entre CDC i Margallo pel vot exterior

 El ministre d'Afers Estrangers envia el diputat Jordi Xuclà al “psiquiatre” davant de les acusacions de “negligències” per la falta de garanties del dret a vot a l'estranger

 Almenys 6.900 vots no van arribar

REDACCIÓ

Contundent picabaralla entre el diputat de CDC Jordi Xuclà i el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, ahir al Congrés pel vot exterior. A partir d'una pregunta sobre les “negligències” del govern espanyol a l'hora de garantir l'exercici del dret a vot a l'exterior el 27-S, Xuclà va sentenciar que la “incompetència” dels serveis consulars va comportar que almenys 6.900 vots no arribessin a la seva destinació. El ministre no només va negar que es produís cap falta de diligència, sinó que va minimitzar les incidències. La discussió va pujar de to fins que Margallo va instar Xuclà a “anar al psiquiatre”. Una expressió que va generar una queixa de CDC i la petició final del president de la cambra perquè la retirés, cosa que el titular d'Afers Estrangers va acabar fent.

Davant dels impediments amb què es van trobar nombrosos catalans a l'exterior per poder votar en les darreres eleccions, Margallo va al·legar que el serveis consulars van procurar que els que desitjaven exercir el seu dret ho poguessin fer i va qualificar de “mínimes” les incidències registrades. “Estem satisfets? No. Hi ha marge de millora? Sí. Però atacar els qui posen el seu esforç a aplicar eficaçment l'actual sistema que vostès han aprovat no és el camí a seguir”, va sentenciar el ministre, tot recordant que CiU va avalar la reforma electoral del 2010.

Xuclà va subratllar que la federació nacionalista ja va començar a demanar una nova modificació de la llei des d'aquell any i va remarcar que, en les darreres eleccions, les sol·licituds de vot no van arribar a molts llocs, com ara a Dubai, on van arribar dimarts. “Milers de catalans residents a l'estranger van votar malgrat l'Estat, els serveis exteriors de l'Estat, contra l'Estat i contra l'Estat a la contra”, hi va afegir. El diputat convergent va insistir que les dificultats es deuen a les mostres d'“incompetència” i les falsedats del personal que treballa als consolats, que informaven de manera errònia. El govern de la Generalitat ja va anunciar que denunciarà els fets als tribunals europeus. Una de cada tres persones que va demanar votar no ho va poder fer, i l'executiu considera que es va vulnerar un dret fonamental. “Negligència, incompetència, violació flagrant del Conveni Europeu dels Drets Humans. Els tribunals ho decidiran i mentrestant vostè hauria de dimitir i assumir la seva responsabilitat”, va dir Xuclà al ministre Margallo.

Va ser llavors quan el titular d'Afers Estrangers el va instar a “anar al psiquiatre”, per haver dit que molts catalans van votar “contra” l'Estat. El portaveu de CDC a la cambra baixa, Pere Macias, va reclamar al ministre que retirés l'expressió i demanés disculpes al diputat convergent. El president del Congrés va demanar a Margallo que aclarís si se'n desdeia i el ministre, entre queixes perquè volia contextualitzar les seves paraules i el soroll de les bancades de l'hemicicle, va retirar la frase.