POLÍTICA
MADRID - 15 octubre 2016 2.00 h

Abonats a la impugnació

 Rajoy respon a l'oferta de pactar el referèndum instant el TC a anul·lar les resolucions del Parlament i elevant el setge a Forcadell

 Puigdemont lamenta el cop de porta i que el PP busqui així fer més “digerible” la investidura al PSOE

DAVID PORTABELLA - MADRID
Catalá dina amb Puigdemont i diu que no fa política als tribunals

Incident d'execució de sentència, deducció de testimoni... De la mà de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el Consell de Ministres va tornar ahir a abraçar l'argot jurídic com a dic de contenció per frenar la lletra aprovada al Parlament. En un nou divendres d'impugnacions, el govern en funcions de Mariano Rajoy va advertir que les resolucions de Junts pel Sí i la CUP sobre la convocatòria del referèndum del 2017 no són legals i les impugna davant del Tribunal Constitucional a través d'un nou incident d'execució de sentència, que és el mitjà que té el demandant de perseguir el compliment efectiu del que ja s'ha sentenciat. El nou escut d'impugnacions es completa amb un avís a la fiscalia perquè informi si s'ha d'actuar ja contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i amb l'alerta al president Carles Puigdemont perquè oblidi el referèndum. “Que s'assegui amb 47 milions d'espanyols”, diu Santamaría.

En la seva exposició dels acords aprovats pel Consell de Ministres, fins i tot la vicepresidenta del govern espanyol va arribar a confessar la sensació de déjà vu, però es va voler justificar esgrimint que l'únic que fa és perseguir que continuï sent nul el que el TC ja va anul·lar el desembre del 2015 sobre la resolució del 9-N. “Tossuts; és que la reiteració es produeix novament en el contingut, perquè [Junts pel Sí i la CUP] ho poden fer moltes vegades però ells continuen allà, en la mateixa dinàmica i aprovant el mateix”, va rebatre Sáenz de Santamaría per endossar la culpa del déjà vu a l'extrem barceloní del pont aeri.

Resolucions 1, 4, 5 i 6

La Moncloa, en concret, demana al TC que declari nul·les les resolucions 1, 4, 5 i 6 del debat de política general, que, entre d'altres punts, proclamen “el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l'autodeterminació” i insten a fer “un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya” que haurà de tenir lloc “com a molt tard el setembre del 2017 amb una pregunta clara i de resposta binària”. Amb l'objectiu d'invalidar de cop aquesta lletra, invoca l'article 161.2 de la Constitució perquè les resolucions quedin automàticament suspeses cautelarment. La Moncloa també reclama als magistrats que traslladin el cas a la fiscalia perquè aquesta actuï per la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com també “qualsevol altra persona” que participés en l'aprovació el 6 d'octubre passat de les propostes de resolució.

A l'hora de precisar qui pot ser “qualsevol altra persona”, Santamaría va aclarir que els noms són els de Forcadell i tots els membres de la mesa, i el de Puigdemont i els seus consellers, excloent-ne a priori els portaveus que poden haver pactat el text de les resolucions, com ara Jordi Turull (Junts pel Sí) i Anna Gabriel (CUP).

Expedient únic

Conscient que el públic pot perdre el fil argumental entre l'actual teranyina d'impugnacions, Sáenz de Santamaría va aclarir que el TC no haurà d'obrir un nou expedient sobre les resolucions de Junts pel Sí i la CUP, sinó que la causa seguirà en un expedient únic. “És perquè tornen reiteradament al mateix, no hi ha novetat. Pot ser que ho aprovin uns o uns altres de diferents, però és el mateix”, va lamentar.

El president català va rebre el cop de porta de La Moncloa recordant que ell va començar la setmana amb un esmorzar a Madrid en què va oferir pactar els termes del referèndum, des de la data fins a la pregunta. “Vaig anar a Madrid reclamant diàleg, fent propostes, esperant correspondència, i més desprès del reforç aconseguit amb la cadena de confiances i el debat de política general. I la resposta del govern espanyol és una cadena d'impugnacions. A tota oferta catalana de diàleg li correspon la seva impugnació espanyola”, va constatar.

Investidura en joc

Puigdemont, alhora, va voler ampliar el focus de l'actualitat per recordar que la nova impugnació arriba en una setmana convulsa al PP pel judici de la trama Gürtel, i just quan anhela una abstenció del PSOE per investir Rajoy abans del 31 d'octubre. “No sé si és un missatge per fer més edulcorat el suport del PSOE a la investidura de Rajoy, perquè enmig de l'escàndol del 3% de la Gürtel suposo que deu ser més difícil als socialistes complir amb el seu compromís de fer Rajoy president, i potser així el PP pensa que li donarà una excusa més digerible pel gripau que s'ha d'empassar el socialisme espanyol”, va diagnosticar, tot denunciant un intent de “desviar l'atenció” de les revelacions de Francisco Correa.

A la taula del Consell de Ministres, Santamaría fins i tot havia fet mofa sobre la pretensió del líder català de buscar l'altaveu del quilòmetre zero. “El que ve a dir Puigdemont no és nou; una altra cosa és que ho digui a Madrid. Però ho digui a Barcelona o ho digui a Madrid, Puigdemont no és qui per negociar el que no pot negociar. Espanya és el que van decidir els espanyols a la Constitució del 1978 i Puigdemont s'hauria d'asseure amb 47 milions d'espanyols si vol negociar”, va etzibar Santamaría. I va reblar la diatriba vinculant el president i el seu predecessor: “Puigdemont té un problema, i és que el que proposa s'assembla força al que ja hem vist amb Artur Mas.”

El ressò polític de les impugnacions del Consell de Ministres va arribar fins al Saló Nàutic de Barcelona, on Puigdemont va coincidir amb el ministre de Justícia i de Foment, Rafael Catalá, en un dinar. La coincidència va oferir al ministre Catalá l'oportunitat de traslladar a Puigdemont la seva convicció que La Moncloa “no fa política a través dels tribunals”. “Si Puigdemont fos president espanyol faria el mateix, no deixarem d'acudir al TC si es desobeeixen les lleis del nostre sistema de convivència”, va aventurar.

Segons el relat del diàleg, Catalá va aprofitar el dinar per fer saber a Puigdemont el dret a decidir i la independència “no són coherents amb el marc constitucional actual”.

Ho digui a Barcelona o a Madrid, no és qui per negociar el que no pot; Puigdemont s'ha de seure amb 47 milions d'espanyols
Tossuts: Junts pel Sí i la CUP es reiteren i, per més vegades que ho facin, aproven sempre el mateix
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA ESPANYOLA
Fa pocs dies vaig anar a Madrid reclamant diàleg i fent propostes i la resposta és una cadena d'impugnacions
Amb l'escàndol del 3% de la Gürtel, el PP busca edulcorar al PSOE el gripau d'investir Rajoy
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT