SOCIETAT
BARCELONA - 15 octubre 2016 2.00 h

Pressió a Madrid per l' Agència Europea del Medicament

 El Partit Demòcrata insta el Congrés a apostar per Barcelona pel trasllat d'aquest ens després del ‘Brexit'

REDACCIÓ - BARCELONA

El Grup Mixt, a instàncies del diputat del Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, presentarà al Congrés una proposició no de llei per instar el govern espanyol a impulsar i presentar la candidatura de Barcelona com a seu de l'Agència Europea del Medicament (AEM).

Segons van anunciar ahir Homs i el portaveu del grup de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, la iniciativa parlamentària és una “acció conjunta per defensar els interessos de Barcelona i de la resta del país per l'important impacte econòmic i de generació de llocs de treball de qualitat que provocaria”. Després del sí dels britànics a la sortida de la UE, l'antiga CDC veu una oportunitat per situar l'AEM a Catalunya i ho argumenta pel pes de la indústria farmacèutica i de la investigació hospitalària al país. Francesc Homs va apel·lar a “la coherència de les diverses forces polítiques” que a l'Ajuntament de Barcelona s'han manifestat a favor que la ciutat albergui l'organisme europeu i espera que “ara ho facin també al Congrés”.

Trias, per la seva banda, va assegurar que “fa falta el màxim esforç, col·laboració intensa i lideratge, perquè hi ha moltes ciutats interessades” i confia en què l'Estat espanyol “tingui també aquest interès” perquè l'AEM es traslladi de Londres a Barcelona en el moment que el Regne Unit abandoni la Unió Europea.

“Barcelona té opcions clares per ser la seu de l'agència”, va dir Xavier Trias, que va recordar que ja l'any 1993 la capital catalana es va proposar per albergar l'Agència Europea del Medicament, la qual cosa no es va aconseguir per “la falta de convicció de Felipe González”.

El segon tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va recordar ahir mateix al PDC que l'Ajuntament ja es coordina amb la Generalitat perquè la ciutat albergui la seu de l'AEM i que també ha mantingut converses sobre l'assumpte amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna.

Collboni va manifestar-se ahir sorprès per aquesta iniciativa del PDC al Congrés, tenint en compte que ja han iniciat converses, i va assenyalar: “Vull pensar que no es tracta d'un problema d'incomunicació entre Trias, Homs i el govern.” I també va assegurar que “aquesta ha de ser una candidatura de ciutat i de país, cosa que exigeix altura de mires per part de tothom”.

LA DATA

1993
Barcelona
ja es va presentar com a seu de l'AEM, però va acabar sent desbancada per Londres.