POLÍTICA
BARCELONA - 15 desembre 2015 2.00 h

“L'espanyolisme bascula cap a la dreta i més enllà”

 “Societat Civil Catalana ha aconseguit que els mitjans de comunicació els prenguin com un referent de l'unionisme sense qüestionar els seus vincles amb la ultradreta”

 “L'entitat neix de cercles polítics i econòmics i de l'integrisme catòlic més potent”

 “M'he hagut d'amagar d'ultres que em volien agredir”

En un ambient hostil
Fotografiant des de fa anys els actes i manifestacions de la dreta més antidemocràtica de l'Estat, Jordi Borràs va presentar Plus ultra (Pol·len Edicions, 2015), una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya. Ara, amb la flamant obra Desmuntant Societat Civil Catalana, les paraules agafen el relleu a les imatges per endinsar-se a les entranyes de l'entitat, en un exercici d'investigació periodística que encara no ha acabat. “La investigació continua oberta”, assegura.
ADRIÀ GRATACÓS - BARCELONA

Fotògraf i il·lustrador, Jordi Borràs fa anys que documenta gràficament la ultradreta espanyola. Recentment, ha publicatDesmuntant Societat Civil Catalana, una investigació que aporta llum a la fosca relació entre l'entitat i l'extrema dreta.

El nucli fundador de Societat Civil Catalana és Somatemps, organització d'extrema dreta
D'on surt la idea de crear Societat Civil Catalana (SCC)?
No sabem qui és la mà negra que ajunta un socialista amb algú de l'entorn de l'extrema dreta com és Josep Ramon Bosch i altres persones per crear l'associació. El que sí que sabem és que SCC surt de cercles econòmics i polítics i de l'integrisme catòlic més potent de Catalunya. Societat Civil Catalana va ser creada per cercles de poder.
En l'acte fundacional, hi havia membres de la Fundació Francisco Franco, Vox i PxC. Ja s'intuïa la relació amb la ultradreta?
Sí. Vaig assistir a la presentació i allà em vaig trobar López del Amo, persona que havia vist en l'acte falangista d'Arenys de Munt del 13 de setembre del 2009. Hem descobert que el nucli fundador de SCC és Somatemps, organització d'extrema dreta. Des del primer dia, persones declarades d'extrema dreta s'han deixat veure a l'entitat.
Però això no ha evitat que tinguin presència als mitjans.
Aquest és el gran èxit de l'organització. Han fracassat a l'hora de mobilitzar la gent. La influència social de SCC és nul·la. És una associació fantasma, però sí que han aconseguit que els mitjans de comunicació els prenguin com un referent de l'unionisme sense qüestionar els seus vincles amb la ultradreta. Periodistes de grans rotatives m'han dit que les entrevistes a SCC venien dictades de Madrid. Fins avui, TV3 no ha parlat de la relació de l'entitat amb la ultradreta. Només Lídia Heredia ho va preguntar al primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Hi hauria d'haver responsables que expliquessin per què la televisió pública s'ha negat a parlar-ne. Ha estat un tret al peu del periodisme català.
És SCC l'exemple que l'unionisme està disposat a incloure la ultradreta per defensar l'Estat?
És que és difícil que se'n desprengui. L'espanyolisme bascula cap a la dreta i més enllà, per raons històriques. A més, l'extrema dreta a l'Estat ha estat sempre anticatalanista i és fàcil que una entitat unionista atregui sectors d'ultradreta. Sabent això, el greu error de SCC va ser no crear un cordó sanitari entre demòcrates i antidemòcrates.
Segons publica, el 2014 SCC va ingressar prop d'un milió d'euros. Un 97% prové “d'aportacions privades anònimes”. Qui els finança?
Ells afirmen que no fan públics els seus pagadors perquè els empresaris unionistes a Catalunya estan perseguits. No sabem qui paga, el que sí que sabem és que hi ha grans empreses al darrere i que per finançar l'acte de l'11 de setembre del 2014 a Tarragona van aconseguir uns 100.000 euros en menys d'un mes.
També ha destapat que Josep Ramon Bosch insultava polítics catalans amb un perfil anònim a la xarxa.
Va dimitir com a president i no va donar explicacions. Però el 20 de gener haurà d'explicar al jutge per què està imputat per amenaces.
Com s'explica que SCC tingui el suport del PP, C's i el PSC?
Al PP i a C's no els importa, perquè tenen el mateix problema dins del partit. Al PSC és més sorprenent, perquè a les seves bases no hi ha cap suport a SCC, però sí que n'hi ha en sectors concrets de la seva direcció. Els partits es limiten a negar els vincles amb la ultradreta i, com que els mitjans no ho denuncien, no passa res.
El Parlament Europeu va atorgar el premi Ciutadà Europeu a l'entitat. Espera alguna rectificació?
S'ha demanat, i s'ha impulsat un manifest signat per múltiples associacions catalanes en què es demana que se'ls retiri. Però no espero cap rectificació. No hi ha voluntat política.
La investigació li ha comportat més d'una amenaça.
Se m'ha amenaçat de tallar-me el coll, i m'he hagut d'amagar d'ultres que em volien agredir. Es viu amb normalitat, però que el periodista sigui el perseguit i l'ultradretà el perseguidor és propi d'una societat malalta.